Sreda 02.11.2011.
10:34
Blic

Tri ministra tajno pregovarala o vakcini

Foto: Ilustracija
 

Prema podacima i dokumentima do kojih je došao nedeljnik NIN, Vlada Srbije novembra 2009. godine donela tajnu odluku da se nakon sklopljenog ugovora sa "Jugohemijom“ o nabavci tri miliona doza vakcina protiv pandemije gripa, otpočnu direktni pregovori sa britanskom farmaceutskom kompanijom "Glakso Smit Klajn" (GSK) o nabavci novih milion i po doza.

GSK-ove vakcine bile su skoro upola jeftinije od "Novartisovih". Komisiju koja je tajno pregovarala sa britanskim proizvođačem sačinjavala su trojica ministara: ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ministar državne uprave Milan Marković i ministar prosvete Žarko Obradović.

Činjenica da su ministri iz tri različite, vodeće stranke (Milosavljević G17 plus, Marković Demokratska, a Obradović SPS) obezbeđivala je političku stabilnost i isključivala mogućnost uobičajenih unutarkoalicionih podmetanja.


Stručnjaci su bili isključeni, navodi NIN. List je došao do saznanja da je predstavnicima Ministarstva zdravlja i pre potpisivanja ugovora za kupovinu "Novartisovih“ vakcina bilo poznato da je cena GSK daleko povoljnija. Nije poznato da li je to znala i cela vlada i premijer Cvetković, koji na pitanje o tome nije odgovorio do kraja pripreme NIN-ovog teksta.


NIN objavljuje i odgovore bivšeg ministra Tomice Milosavljevića, koji je pošto je prethodno kada je list o tome pisao odbio da odgovara na pitanja, zapretio tužbom sudu i podneo žalbu savetu za štampu, koji je utvrdio da je ona neosnovana.

Na pitanje zašto sve vakcine nisu nabavljene na način koji se pokazao jeftinijim, Milosavljević za NIN objašnjava: “Nije se moglo pregovarati ni o većem broju ni o nekim rokovima koji nama odgovaraju, to je bilo jedino što nam je tada GSK nudio.“

2024 © - Vesti online