Sreda 02.11.2011.
10:00 >> 14:59h
Srna

Josip Boljkovac uhapšen zbog ratnog zločina 1945.

Josip Boljkovac tvrdi da nema veze sa zločinima

Osim Boljkovca, istraga se godinama vodi i protiv nekadašnjeg predsednika Hrvatske Vlade i jednog od osnivača HDZ-a Josipa Manolića i Rade Bulata.

MUP:Boljkovac se tereti za smrt 21 civila

Navodi se da je utvrđena osnovana sumnja da je Boljkovac, kao šef Ozne u Karlovcu naredio da se bez stvarnog razloga uhapsi i pod optužbama da su sarađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Komisije Ozne za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mesta.
"Po njegovoj komandi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tokom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba", saopštio je MUP.
Uz to se navodi da je istraga počela još 1998. godine ekshumacijom posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području grada Karlovca, a završena njihovom identifikacijom.

Manolić, Boljkovac i Bulat sumnjiče se za niz masovnih i pojedinačnih ubistava u kojima su i oni lično učestvovali, odnosno terete se po ličnoj i komandnoj odgovornosti za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske jedinice i pripadnici tajne policije Ozna, prenose hrvatski mediji.

Manolić je krajem Drugog svetskog rata bio šef Ozne u Bjelovaru, a Boljkovac u Karlovcu, dok je Bulat bio jedan od glavnih partizanskih komandanata u severozapadnoj Hrvatskoj.

Policija je obavila mnogo informativnih razgovora, prikupila dokumentaciju, a proučavani su i rezultati iskopavanja pojedinih masovnih grobnica, između ostalog u šumi Lug kraj Bjelovara i Jazovke na Žumberu.

Kada je u avgustu počela da se najavljuje istraga i hapšenje trojice partizanskih funkcionera Boljkovac je rekao da se radi samo o predizbornim igrama.

"Ako me uhapse, biće to znak da me se boje i da se boje prave istine . Za optužbu da sam ratni zločinac morate imati dokaze i argumente, a Karamarko ih protiv mene nema, i ne može ih imati jer nisam počinio nikakav zločin. Dakle, biće to čisto političko hapšenje jer su izbori pred vratima, a oni znaju da sam ja protiv pljačkaša i da podržavam progresivnu politiku kakvu nudi 'Kukuriku koalicija'", izjavio je Boljkovac.

2024 © - Vesti online