Sreda 02.11.2011.
12:49
D. Dekić - Vesti

Šešelja puštaju kad prođu izbori

Završna reč 5. marta: Vojislav Šešelj

On ističe da bi vođa SRS-a, čak i u slučaju da bude proglašen krivim, mogao da se vrati kući najkasnije februara 2013. godine.


- Očito je da žele da ga drže dok ne prođu izbori. Kako stvari stoje, do prvostepene odluke Haškog tribunala moglo bi da dođe 2012, pa da uslede žalbe, a drugostepena presuda trebalo bi da bude doneta do kraja iduće godine - objašnjava Aleksić zašto će Šešelj po četvrti put biti van izborne utakmice u Srbiji.


Da se sve čini u tom pravcu, prema njegovim rečima, pokazuje odluka Pretresnog veća da završne reči optužbe i odbrane na suđenju lideru radikala budu održane od 5. marta iduće godine.


- Biraju termin da bi mu produžili zatočeništvo, jer prvostepenu presudu su mogli da donesu ove godine. Da je pravde ne bi trebalo ni da bude osuđen, a prolongiranjem postupka ugrožavaju Šešeljevo zdravstveno stanje i život - kaže Aleksić. Kao argument u prilog toj tvrdnji, on navodi podatak da je osam Srba umrlo u haškom zatvoru ili odmah po izlasku iz njega.


Ne zna se hoće li presude po optužnicama za nepoštovanje suda produžiti ostanak lidera SRS-a, ili ih je odslužio boravkom u Hagu. Nepoštovanje suda je, prema rečima šefa pravnog tima za odbranu Šešelja Zorana Krasića, izmišljeni postupak, kojim Tribunal traži izgovor da opravda dug pritvor lideru radikala.


- Očita taktika Haga je da drži Šešelja što duže da bi prošao još jedan izborni ciklus, na štetu SRS-a, a za račun tih proevropskih snaga - kaže Krasić.

Artmanova ignoriše sud

 

Za nepoštovanje suda Šešelj je kažnjen, prvi put na 15, prekjuče na 18 meseci, a treća presuda treba da mu bude izrečena u petak.
- Izdržao je te dve kazne i sad je u toku treći proces zbog njegovih knjiga na sajtu - kaže Aleksić.
Za razliku od Šešelja, bivša predstavnica glavne tužiteljke Florens Artman je kažnjena novčano zbog dve poverljive odluke suda iz procesa Slobodanu Miloševiću i uporno ignoriše naredbu da plati 7.000 evra.

 

Nevin u zatvoru

 

- Na osnovu čitavog postupka suštinski je jasno da Hag ide smešnim dokazima protiv nevinog čoveka. Nema nikakvog opravdanja što ga drže devet godina u pritvoru, jer to predstavlja najgrublji oblik kršenja prava na pravično suđenje - ističe Krasić.

 

2024 © - Vesti online