Sreda 02.11.2011.
01:42
Vesti

Kanađanin otrovan uranijumom u Bosni

Paskal Lakost

Lakost, koji veruje da je uzrok njegovog sve lošijeg zdravstvenog stanja izloženost osiromašenom uranijumu u BiH, navodi da su mu ministar za boračka pitanja Stiven Blejni i njegovo ministarstvo odbili niz zahteva za toksikološke testove i tretmane dekontaminacije iako je njegov lekar rekao da u telu ima neobično visok nivo uranijuma.

Podsetimo, NATO je tokom rata u BiH više puta bombardovao položaje Vojske RS bombama sa osiromašenim uranijumom.


Međutim, kanadska vlada ne veruje da osiromašeni uranijum predstavlja potencijalni rizik za veterane, jer je mali broj kanadskih vojnika došao u kontakt sa uranijumom.


Zvanična Otava, takođe, tvrdi da su testovi urađeni pre desetak godina na malom broju vojnika pokazali da ne postoji toksičan nivo osiromašenog uranijuma. Ali, Lakost, koji boluje od neurološkog poremećaja, neplodnosti i hroničnog bola, insistira da poseduje sve medicinske dokaze kao potvrdu tome.

Lakost pokazuje rezultate lekarskih ispitivanja


 

- Ako moja zemlja očekuje od mene da umrem umesto da se lečim, onda prihvatam sudbinu, ali to ću uraditi javno - rekao je Lakost, koji planira da štrajkuje glađu u svom automobilu parkiranom ispred Blejnijeve kancelarije.

Od Balkana do Zaliva

 

Vojna oprema koja sadrži osiromašeni uranijum, korišćena je tokom sukoba na Balkanu devedesetih godina 20. veka, kao i u prvom Zalivskom ratu. Ovaj metal je 40 odsto manje radioaktivan od prirodnog uranijuma i navodno nije štetan osim ukoliko se proguta prašina koja je njegov nusprodukt.

2024 © - Vesti online