Utorak 01.11.2011.
21:09
B92, Danas, Beta

U Vinči skladište nuklearnog otpada

U Vinči najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi
 

Prema rečima Radojice Pešića, direktora Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija. On je objasnio da će se tu skladištiti otpad, koji je i do sada u Srbiji nastajao kao medicinski otpad, u industrijskoj proizvodnji i naučnim istraživanjima.
 

Nukelarni objekti Srbije navode da se u postojećim skladištima nalazi oko 3.000 kubnih metara radioaktivnog otpada, te da je zbog te, i količine otpada koji nastaje svakodnevno, završena izgradnja modernog i bezbednog skladišta, dovoljno velikog kapaciteta.

"Planirano je da u to skladište bude premešten kompletan otpad iz postojećih skladišta, koja će potom biti demontirana. Na taj način će sav radioaktivni otpad iz naše zemlje biti uskladišten bezbedno i sigurno na jednom mestu", saopštava to Javno preduzeće.

Novo skladište neće služiti za odlaganje nuklearnog goriva, jer je Srbija već otpremila nuklearno gorivo u Rusiju. Nadležni kažu i da novo skladište neće služiti za eventualno odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u drugim državama, već isključivo za skladištenje radioaktivnog otpada koji nastaje u našoj zemlji.

2024 © - Vesti online