Utorak 01.11.2011.
19:08
B92

Zapisnik Odbora za bezbednost bez detalja o Jarinju?

Čeka se istina o incidentima na Jarinju
 

Kako navodi B92, iako nosu oznaku "strogo poverljivo", u zapisniku nema ni reči o tome šta su službe bezbednosti izvestile poslanike o događajima na prelazu Jarinje, koji su krajem septembra situaciju na severu Kosova doveli do usijanja. S jedne strane, bilo je kritika da su događaji na Jarinju interpretirani prema matrici NATO komande u Napulju.
 

S druge strane, ukazano je da se informacija prezentovana odboru bitno razlikuje od prikaza dešavanja u javnosti, i da državni zvaničnici u javnosti ne istupaju na bazi činjenica iznetih na sednici odbora.

Ukazano je i da je verzija događaja mnogo bliža izveštavanju stranih, nego domaćih medija i da priča prema kojoj se incident svodi na to da je Kfor pucao na nenaoružane Srbe predstavlja pojednostavljenu, delimičnu i neobjektivnu sliku stavrnih događaja.

Miroslav Markićević iz Nove Srbije kaže da građani i javnost treba da budu obavešteni o događajima na Jarinju, a ne da se dobija još jedna "državna tajna", a to je zapisnik u kome nema svega onoga što je bilo na spornoj sednici.

Predsednik Odbora za bezbednost Dušan Bajatović, međutim, misli da nisu ispunjeni proceduralni razlozi za novu javnu sednicu o ovom pitanju.

Opozicija i dalje insistira na objavljivanju pune istine šta se desilo na Jarinju. Po ovom pitanju saglasni su i LDP i DSS. Sednica skupštinskog Odbora za KiM pomerena je za sutra.

2024 © - Vesti online