Subota 01.01.2011.
09:13
Vestionline

Novogodišnja dilema: Može li se prevariti alkotest?

1. Najveća prevara kojoj ćemo posvetiti i najviše pažnje su čuvene tablete "Antipolicaj". Još 2004. Srbija je osvanula u bilbordima na kojima izazovna policajka reklamira tablete za 0.0 promila alkohola u krvi.

Tablete su proizvedene na Islandu, a usavršene u Rusiji. Oni koji su ih probali kažu da deluju već posle 5 minuta i tvrde da ako ste imali nešto alkohola u krvi uz pomoć pilule stvar će biti svedena na 0.0 promila ili tek nešto malo iznad toga.

Prodaja tableta u Srbiji je izazvala veliko interesovanje javnosti. Cena paketa sa četiri tablete bila je oko 3 evra, a tablete su se prodavale na kioscima, u kafićima i restoranima.

Pazite da vam se ne desi: Posle Nove godine ne pijem?!
 

Novogodišnji i božićni praznici, uz obilnu trpezu donose i velike količine alkohola, koje neki maksimalno "koriste", a često ne znaju za granicu. Svi oni koji preteraju sa čašicom iznose svima znane "argumente" o alkoholu koji su istovremeno i najčešće zablude o alkoholu.

Marija Petrović, uvoznica tableta za Srbiju, izjavila je da su tablete registrovane u kategoriji konditorskih proizvoda.

"Reč je, zapravo, o bombonama koje su proizvedene na Islandu, a Rusi su ih pre 14 godina doradili i unapredili. Deluju tako da pet minuta nakon uzimanja vezuju molekule alkohola za donji trakt, pa se kasnije izbacuju putem mokraće. U gornjem, disajnom traktu na taj način nema alkohola, pa se "duvanjem" u alkotest ne vidi koliko ga zapravo ima u organizmu", opisala je Petrovićeva delovanje tableta, dodajući kako su istraživanja dokazala da nemaju nikakvih nuspojava.

Rekla je i da je ona sama isprobala učinak tableta, pa je, nakon što ih je popila, alkohol u njenoj krvi pao sa 1,5 promila na 0,03 promila.

U celu priču oko "Antipolicaj“ dražeja uključilo se i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Izdato je zvanično saopštenje u kome nema odgovora, na sumnju da li se konzumiranjem tableta može lagodno proći alkotest. Ministarstvo je tako saopštilo da je uvoznik podneo zahtev za uvoz proizvoda deklarisanog kao "plastične elastične karamele sa ukusom eukaliptusa - antipolicaj“ i da je dostavio svu potrebnu dokumentaciju Ministarstva zdravlja Rusije.

Iako je jedno vreme vladala prava pomama za ovim tabletama, one se danas ne mogu naći na vidljivim mestima u trafikama, kioscima i kafićima, kao što je to bilo pre pet godina kad su se pojavile. Isto tako nije poznato šta su oni koji su ih koristili postigli njihovom upotrebom.
 

2. Osim ovih tableta, postoje i drugi alternativni pokušaji da se prevari alkotest. Tako više dugogodišnjih vozača tvrdi da kad popiju baš mnogo, a moraju da voze, onda samo popiju "malko benzina" i aparat pokazuje 0.0 (kad ih policajac pita zašto mirišu na benzin samo kažu da im je nestalo, pa su pretakali pomoću plastičnog creva). Evo i hrabrog recepta kako da ovu zamisao sprovedete u delo (skinuto sa jednog foruma):

"Uzmeš jednu malu plastičnu bočicu (od kapi za nos, kapi za oči) i u nju uliješ nekoliko kapi čistog supera 95, bez ikakvih primesa. U trenutku zaustavljanja od strane polijajca, tih nekoliko kapi benzina kapneš u usta (verovatno će se osetiti, ali nema zakona protiv toga). E sad, stvar je sledeća: ovom tehikom nećete smanjiti količinu alkohola u krvi, ali ćete napraviti to da se na alkotestu pojavi "ERROR" umesto izmerene količine alkohola, pa će taj isti alkotest postati neupotrebljiv za dalju upotrebu."


3. I treći sumanti predlog je: stavite kovanicu dinara u usta. Naime,mnogi veruju da aparati za alkotest rade na "nekim frekvencijama koje kada dođu u susret sa metalom prave razne greške".

Nećemo vam preporučiti da probate bilo šta od navedenog, već da, ako i popijete malo više za vreme praznika, ostavite auto, uzmete taksi ili prošetate. To je sigurniji i bezbolniji način da se otreznite, a tako nikada neće doći u ovakvu situaciju:


 Srećni praznici!

2020 © - Vesti online