Utorak 01.11.2011.
20:08
B92

Sve više maloletnih alkoholičara

Svoje prvo pijanstvo, mladi u Srbiji doživljavaju već sa 13,5 godina. Od ukupnog broja lečenih alkoholičara polovinu čine mladi od 25 do 30 godina.

Svaki četvrti 16-godišnjak redovno konzumira alkohol: (foto:ilustracija)
 

"Počeo sam da pijem od svoje 16-te, 17-te godine. Prvo je to počelo iz zadovoljstva, da se u društvu pokažeš da možeš više da popiješ. U zadnje tri- četiri godine intenzivnije uzimam alkohol, znači pijem alkohol i posle tog pijanstva dolazi do agresije ogromne, dolazi do amnezije, znači ne sećam se ujutro šta sam radio", priča jedan mladi pacijent na lečenju kako je i kada počeo da konzumira alkohol.

Statistika kaže da više od dve trećine mladih alkoholičara u Srbiji prvi kontakt sa alkoholom ima u svojoj kući, uz odobrenje roditelja, a mnogi od njih prvu čašicu su popili sa nepunih 5 godina, objašnjava Jasna Daragan Saveljić, direktorka Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.

"U našoj zemlji, na ovim prostorima se praktično živi sa alkoholom od rođenja, kako to ljudi kažu do smrti. Nema dana ili događaja u životu jedne porodice ili pojedinca da se ne proprati uz alkohol. Iz tog razloga, kod nas postoji čak jedna velika tolerancija prema zloupotrebi alkohola", dodaje ona.

Model opijanja kod mladih je da se popije što veća količina u što kraćem roku. Prema kliničkom iskustvu lekara, mnogi sistematski piju gotovo pri svakom izlasku i sve češće mešaju alkohol sa "bensedinima" ili energetskim pićima što je izuzetno opasno.

Agresivniji zbog alkohola

Pri tom, mnogi i ne znaju da alkohol teško oštećuje nervni sistem, jetru, želudac, srce, ozbiljno remeti psihičko zdravlje, višestruko umanjuje mogućnost za rad i učenje. Takođe mlade osobe pod dejstvom alkohola drastičnije i češće ispoljavaju agresiju, kaže Maja Stanković, psihijatar.

Pročitajte i ovo:

* Lekari kriju da deca puše marihuanu

"Oni imaju taj kraći fitilj kako kažemo, impulsivniji su i njihova tolerancija zapravo i ne postoji. Prema navodima naših pacijenata, obično mladih oko 20 godina, oni kažu dovoljno je da me tad neko pogleda kako mi se ne dopada pa da se u njemu probudi neki životinjski bes i da obojica završimo u nekoj žestokoj tuči gde su neretko teške posledice, povrede koje su čak i fatalne po život, ako postoje noževi ili neka oružja", objašnjava ona.

Od čašice do tragedije put je kratak. Alkoholizam je čest uzrok huliganskog ponašanja, silovanja, ubistava, nasilja u porodici, saobraćajnih udesa. Iako je u Srbiji zakonom zabranjena prodaja i služenje pića maloletnicima, istraživanje pokazije da mladi i dalje bez problema dolaze do alkohola.

2024 © - Vesti online