Subota 01.01.2011.
09:13
Vestionline

Pazite da vam se ne desi: Posle Nove godine ne pijem?!

1. Alkohol nije droga
Alkohol je psihoaktivna droga. To što je legalan ne znači da je manje štetan od ilegalnih droga. Zavisnost od alkohola jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svetu, a šteta koju zavisnici od alkohola i oni koji povremeno prekomerno piju čine društvu daleko je veća od one koju izazivaju korisnici ilegalnih droga.

2. Bez alkohola nema zabave
Alkohol nije zabava, nego psihoaktivna droga koja menja raspoloženje, ponašanje, emocije. Prosek od 7 pića nedeljno tokom dužeg razdoblja izaziva neurološke i bihevioralne poremećaje.

3. Ako može Žika da popije toliko alkohola, mogu i ja
Svako drugačije reaguje na alkohol. Kako brzo i koliko će se neko napiti zavisi od: mase organizma, pola (žene su osetljivije na alkohol), građe tela, metabolizma, psihičkog stanja, količine pojedene hrane pre i tokom pijenja, tolerancije. 

4. Dobro je što sam se navikao na alkohol, sad mogu više da popijem
Ako često piješ i trebaju ti sve veće količine alkohola da se napiješ, znači da si razvio toleranciju, a tvoja jetra radi preterano da bi izlučila sav taj alkohol iz organizma. Tolerancija takođe znači i da si možda prešao granicu između povremenog društvenog pijenja i zavisnosti od alkohola. 

5. Ako se neko onesvesti ili kolabira od velike količine alkohola, treba ga staviti na krevet i pustiti ga da spava.
Najgore što možete uraditi u takvoj situaciji je ostaviti prijatelja u nekoj sobi ili autu bez nadzora. Alkohol usporava rad srca i disanje i snižava krvni pritisak, što može dovesti do kome i smrti, ili se pijana osoba može ugušiti povraćajući. Treba postaviti prijatelja da leži na boku i redovno proveravati njegovo disanje i puls. Ukoliko se učini da su preslabi ili nestaju, treba pozvati Hitnu pomoć i biti spreman reanimirati prijatelja. 

7. Treba pričekati 1 sat posle popijenog pića da bi mogli sami voziti
Jedan sat posle pijenja nivo alkohola u krvi je najveći. Na primer, ako popijete 4 čaše vina nakon jela, za jedan sat ima ćete 0,80 promila alkohola u krvi, a za 2 do 3 sata bi ćete blizu granice od 0,50 promila. Ujutru nakon večernje pripitosti ne sme se sesti za volan, jer za izlučivanje alkohola iz organizma treba 24 sata. 

8. Žvakanje žvakaće gume ili bombona za osveženje daha će prevariti alkotest.
Žvakanje žvakaće gume ili bombona za osveženje daha neće prevariti alkotest. Policijski alkotestovi ne analiziraju miris vašeg daha, već količinu alkohola u dahu. 

9. Jetra preradi sve štetno što ulazi u organizam, uključujući i alkohol
Jetra razgrađuje oko 90% ukupne količine alkohola, a oko 10% alkohola se izlučuje nepromenjeno kroz pluća i s urinom. Brzina razgradnje alkohola sledi regularni tok od 8-9g na sat (2/3 piva od 3 dcl, 1 dcl vina ili 0.3 dcl žestokog pića), što odgovara prosečno 0,1%o koncentracije alkohola u krvi na sat. Još nerazgrađen alkohol dotle struji u krvotoku kroz organizam, dok ga jetra ne razgradi. Kod osoba s bolesnom jetrom, kakva je često kod alkoholičara, jetra nije u stanju preraditi alkohol, pa on cirkulira u krvi kao u nekom zatvorenom sistemu. 

10. Voda ubrzava izlučivanje alkohola iz organizma
Razgradnja alkohola u organizmu je složen proces. Ništa ga ne može ubrzati. Posoljena kafa, kašikica ulja i slično ne pomažu, ne postoji recept koji bi zamenio vreme potrebno za razgradnju. Vodu treba piti jer organizam zbog alkohola dehidrira. 

11. Kafa pomaže da se pijana osoba brže otrezni
Kafa je blagi stimulator i možda će pijanu osobu malo razbuditi, ali je zapravo nepoželjna jer je diuretik (kao i alkohol) i samo će pogoršati dehidraciju organizma.

A kakve posledice alkohol može da ostavi na svoje korisnike, uverite se sami:

2024 © - Vesti online