Utorak 01.11.2011.
13:49
Beta

Protest policajaca zbog ubistva kolege

Protestna kolona krenula je od sedišta Policijske uprave Novi Sad u ulici Kralja Petra i prošetala do zgrade policije u ulici Pavla Papa, gde je održan komemorativni skup povodom pogibije Siniše Hrnjeza.

Pošto su se kolegama priključili i policajci koji su bili na komemoraciji, kolona je nastavila šetnju ulicama Novog Sada, a protest je završen ispred zgrade novosadskog suda.

Predstavnik Policijskog sindikata Srbije Nenad Ljubičić rekao je da policija ovom šetnjom želi da oda počast kolegi, ali i skrene pažnju javnosti i državi na blagu kaznenu politiku prema počiniocima krivičnih dela napada na policiju.

Uz podsećanje da je za poslednjih pet godina izvršeno više od 9.000 napada na pripadnike policije na zadatku, Ljubičić je upozorio na ograničena ovlašćenja prilikom intervencija "koja su regulisana lošim zakonom u policiji".

"Očekujemo konkretne akcije MUP-a i države i da se policiji u Srbiji daju adekvatna ovlaštenja prilikom intervencija", rekao je Ljubičić i upozorio da pripadnici policije nisu imali adekvatnu opremu prilikom intervencije u kojoj je poginuo Hrnjez.

On je zamerio rukovodiocima MUP-a i države što "samo deklarativno osuđuju napade na policiju i pritom stavljaju akcenat da je to napad na državu".

Policajac Siniša Hrnjez (39) poginuo je 30. novembra u Starim Ledincima na Fruškoj gori, kada je na njega prilikom intervencije bacio ručnu bombu "kašikaru" Srećko M. (36) iz ovog mesta.

U ekploziji je poginuo i otac počinioca Jovan M. (62), a teške telesne povrede zadobili su Srećko M. i policajac Saša Marinković (40). Policija je intervenisala zbog nasilja u porodici.

Policajac Siniša Hrnjez biće danas sahranjen na groblju u rodnoj Gajdobri. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.

Današnji protest zajednički su organizovali Nezavisni sindikat policije, Sindikat srpske policije i Policijski sindikat Srbije.

2024 © - Vesti online