Utorak 01.11.2011.
14:12 >> 18:44h
Vestionline

Basesku: Srbija što pre u EU

''Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU'', rekao je Basesku.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Basesku su, obraćajući se novinarima posle razgovora u Palati Srbija, istakli da je velika pažnja posvećena ekonomskoj saradnji dve zemlje i projektima koji mogu biti realizovani.


Kako su rekli, to se u prvom redu odnosi na projekat AGRI o transposrtu gasa iz kaspijskog regiona na evropsko tražište u koji Srbija želi da se uključi, izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap tri i Koridoru sedam na Dunavu.

Veliki deo razgovora, kako su istakli, bio je posvećen pravu nacionalnih manjina, a u okviru toga značajna pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.


Rumunski predsednik je prethodno u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije januara 2008. godine. U međuvremenu, Basesku je posetio Timočku krajinu avgusta 2009. godine.


To je bila privatna poseta, za koju je sam Basesku rekao da je bila moguća zahvaljujući visokom stepenu poverenja između njega i predsednika Srbije.
Rumunija snažno podržava proces evrointegracija Srbije i nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online