Utorak 01.11.2011.
12:54
Srna

Vehabije iz BiH i Raške glavne u Austriji

Beč sabirni centar za vehabije iz bivše Jugoslavije

Austrijske vlasti utvrdile su da se među ekstremnim muslimanima najviše ističu vehabije iz BiH i Raške oblasti u Srbiji.

Austrijska štampa navodi da se primer snage vehabijskog pokreta u ovoj državi ogleda u slučaju Senada Podojka, veroučitelja iz BiH, koji je 2006. godine đake u pokrajini Gornja Austrija učio pesmama koje je napisao tokom rata u BiH, a koje su potpirivale mržnju protiv drugih vera.

Izvori iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova ističu da muslimani iz Beča, koji se okupljaju u džamiji Sahab u Sedmom okrugu, upravljaju svojom "braćom" na teritoriji bivše SFRJ, piše "Euro Blic".

U ovoj džamiji nekada je propovedao hodža Nedžad Balkan, poznat pod imenom Ebu Mohamed, koga su austrijske vlasti označile kao ekstremnog, a često je viđan i Hafiz Muhamed Fadil Porča, imam samostalnog džemata u Beču, koga je policija okarakterisala kao glavnog protagonistu vehabizma u BiH.

Ova dva radikalna imama poznati su po sukobu sa umerenim islamistima u BiH i polemikama sa poglavarom Islamske zajednice u BiH Mustafom Cerićem, a Balkan je u jednom intervjuu austrijskim medijima pre nekoliko godina, pozvao muslimane na stavljanje Kurana iznad zakonodavstva.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da je Beč finansijski centar vehabija, jer se u njemu nalaze dve centralne ličnosti - Hafiz Porča, šef Islamske zajednice Austrije i Adnan Buzar, šef Islamske zajednice BiH u Austriji, a koji novac obezbeđuju iz palestinskih i arabijskih izvora, navodi "Euro Blic".
 

Pet odsto Bošnjaka su vehabije

 

Skup vehabija u Foči

Banjalučke "Nezavisne novine" danas su objavile sa vehabije imaju uporište u najmanje 17 opština u Bosni i Hercegovini, a da se uglavnom radi o ruralnim predelima gde retko zalaze meštani i policijske agencije.

 

Prema podacima ovog lista, prikupljenim od stručnjaka za bezbednost, vehabije najčešće borave i deluju u pograničnim delovima BiH, gde "uspevaju da nesmetano sprovode svoje aktivnosti".

 

Uporišta vehabija u BiH su, prema pisanju "Nezavisnih novina", na području opština Zenica, Žepče, Kalesija, Travnik, Bugojno, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Brčko, Sarajevo, Mostar, Konjic, Jablanica, Sanski Most, Teslić, Doboj i Doboj Istok.

 

U tekstu se navodi da je broj pripadnika vehabijskog pokreta u BiH mnogo veći od 3.500, koliko su ranije objavile da ih ima pojedine bezbednosne agencije.

"Pokret je puno veći i predstavlja pet odsto bošnjačke populacije. Nisu, naravno, svi teroristi", rekao je za Nezavisne novine Dževad Galijašević.

2024 © - Vesti online