Utorak 01.11.2011.
11:03
Beta

Trivan: Osećam se loše zbog Konuzina

Jelena Trivan: Ambasadori značajniji nego što bi trebalo

"To je prilično neuobičajena diplomatska praksa, po Bečkoj konvenciji, da ambasadori uzimaju aktivno učešće u političkom životu zemlje", kazala je Jelena Trivan na B92.

Ona je navela da se "loše oseća" zbog činjenice da u Srbiji ambasadori imaju veći značaj nego što im pripada i da je njihovo prisustvo na skupovima "merilo uspeha".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije stalo je juče na stranu svog ambasadora u Srbiji koji je, istupajući na skupu Srpske napredne stranke u Nišu, izjavio da je ta stranka postala jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije.

Rusko ministarstvo je Konuzinov govor na skupu SNS-a objasnilo kao "održavanje kontakata sa svim političkim partijama države domaćina", dodavši da "učešće u različitim događajima... predstavlja uobičajenu medunarodnu praksu", prenela je ruska novinska agencija RIA-Novosti.

Konuzinov govor izazvao je brojne kritike među političarima u Srbiji, pa je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio da ga Srbija "protera" i proglasi personom non grata.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić takođe je ocenio da se Konuzin nastupom na skupu SNS umešao u unutrušnje stvari Srbije i poručio da Srbija od stranih ambasadora očekuje neutralnost.

2024 © - Vesti online