Utorak 01.11.2011.
11:33
Press

Prišili, pa amputirali šaku

Doktori ipak nisu uspeli da spasu šaku Ešrefu Demiriju
 

Demiri je povređen 2. oktobra u Fabrici za izradu građevinskih skela gde je bio zaposlen. Do nesreće je došlo prilikom sečenja lima, kada mu je presa za obradu metala odsekla levu šaku.


Nakon zbrinjavanja u Vranju, Demiri je prebačen u Niš, gde mu je tim hirurga pet časova ušivao odsečenu šaku, koju su im njihove kolege iz Vranja poslale, nakon što su je konzervirale. Prognoze su bile dobre, oporavak je tekao na predviđen način, ali su nastupile komplikacije zbog kojih je Demiriju ušivena šaka u petak amputirana. Samo dan pre ovog događaja, hirurzi koji su obavili ovaj operativni zahvat, nagrađeni su u vidu dukata sa grbom od opštine Medijana, a povodom njene krsne slave Sveta Petka.


Demiri kaže da mu je žao što je, ipak, ostao bez šake i pored velikih napora lekara da mu je spasu.


- Lekari su se zaista trudili da mi pomognu i ja sam verovao da ću sačuvati ruku. Šta ću, život teče dalje, nosiću protezu koja će mi, nadam se, uspešno zameniti odsečenu šaku - kaže Demiri.


Dr Predrag Kovačević, zamenik direktora Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, kaže da su kod svake vrste hirurških intervencija moguće komplikacije.


- Problem je nastao zbog komplikacija u zarastanju vena, jer su ovi krvni sudovi bili veoma oštećeni prilikom povrede, pa smo morali da koristimo kalem vene sa noge, što je dodatno povećalo rizik za neuspeh intervencije. Došlo je do ponovljenih tromboza u venama, krv nije mogla da otiče iz šake, usled čega je dolazilo do odumiranja tkiva i morali smo da uradimo amputaciju - kaže Kovačević.

2024 © - Vesti online