Utorak 01.11.2011.
09:52
Press

Od danas skuplji grejanje, kućna hemija, gas, prevoz...

Za vaše grejanje, kao i onih koji žive sa vama, izdvajaćete 7,5 odsto više ako živite u Beogradu
 

Gas će poskupeti od 10 do 15 odsto, zbog čega je najavljeno poskupljenje grejanja u mnogim gradovima u Srbiji. Kubni metar gasa za domaćinstva koja greje "Srbijagas" koštaće oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara. U Beogradu će grejanje da poskupi 7,5 odsto, pa će cena po metru kvadratnom biti 89,95, odnosno račun za stan od 50 kvadrata biće uvećan za oko 300 dinara.


U trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nove cene slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka... Trgovci navode da će slatkiši poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10, pivo tri procenta, kiselo mleko četiri odsto. Cene kućne hemije i kozmetike "skočiće" od pet do 10 procenata. Cene svežeg mesa i mesnih prerađevina, hleba, brašna, ulja i šećera ne bi trebalo da se menjaju.


Žitelje Beograda očekuju i više cene u gradskom prevozu. Pojedinačna karta koštaće 20 odsto više, odnosno 60 dinara na trafici, a 120 dinara ako se kupi u vozilu. Cene mesečnih karata (markice) za sada se neće menjati.


Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida navodi da je ta organizacija zabrinuta zbog svakog najavljenog poskupljenja, jer je standard građana ionako nizak. Ona je navela da ohrabruju najave iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje mesa, jaja, šećera, ulja, brašna.

Prema rečima Vere Vide, u Srbiji čak 41 odsto porodičnog budžeta odlazi za hranu, što pokazuje koliko smo siromašni, jer se u EU za to izdvaja između 17 i 20 procenata kućnog budžeta.

2024 © - Vesti online