Ponedeljak 12.10.2009.
11:26
S. Princip - Vesti

Festival srpskog filma u Australiji

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala je šest filmova, koje zajedno veže jedna nit - preispitivanje i prikazivanje društvenih previranja u Srbiji krajem 20. i početkom 21. veka kroz život običnih ljudi, navodi direktor Festivala Petar Kozlina.
Festival će otvoriti "Ljubav i drugi zločini", Stefana Arsenijevića. Prošle godine, u Sofiji, Arsenijeviću je dodeljena nagrada kao najboljem reditelju. Jedan od glumaca iz pomenutog filma Feđa Stojanović, veteran srpskog glumišta, specijalni je gost festivala i biće na njegovom otvaranju u Sidneju, Kanberi, Melburnu, Adelejdu i Pertu.

U ovogodišnjoj selekciji su, kako je saopštio festivalski odbor, i film "Hitna pomoć" (u režiji Gorana Radovanovića, koji je nedavno prikazan na festivalu u Montrealu), zatim "Beogradski fantom" Jovana Todorovića (misteriozni događaj iz sedamdesetih godina u Beogradu koji je izazvao paniku u političkom i policijskom okruženju), te "Četvrti čovek"" Gorana Zečevića (prikazan 2007. godine, sa temom moralne odgovornosti u vanrednim okolnostima).
 

Na spisku je ponovo i Goran Marković sa "Turnejom" za koju je prošle godine u Montrealu dobio nagradu za najbolju režiju. Na repertoaru je i najnoviji film Miloša Pušića "Jesen u mojoj ulici", drama o mladim ljudima potisnutim na marginu društva koji pokušavaju da nađu svoje mesto u urbanom okruženju.

 

"Imamo stalnu i značajnu podršku ambasade i konzulata Srbije u Australiji, a prošle godine smo dobili i novčanu pomoć iz Ministarstva za dijasporu Srbije. Već godinama, festival traje uz nesebičnu pomoć "Jat ervejza", "Beoeksporta", "Vesti", "Cinema Paris", "Hodžtsa", SBS, sidnejske "Opere", kao i drugih sponzora po gradovima gde gostujemo“, istakla je sekretar Odbora Milica Kozlina.
 

2024 © - Vesti online