Utorak 01.11.2011.
12:48
M. Jakšić - Vesti

Hrvati na sudu brane "četnike"

Svi oni su iz sela Podgorje kod Vrginmosta na Kordunu, a optuženi su za veličanje srpstva, četništva i Krajine, te raspirivanje mržnje prema Hrvatima.

NA SUDU DOKAZUJE PRAVDU: Siniša Damjanović
 




Dva puta proteklog leta 58 mladih ljudi iz raznih delova opštine Vrginmost slavilo je u društvenom domu u Podgorju rođendane nekolicine svojih prijatelja i prijateljica.

Slušali su pretežno srpsku narodnu muziku i sami pevali pesme zbog čega je Jozefa Džoja, doseljenica iz Bosne iz Hercegovine u to selo, čija se kuća nalazi najbliže društvenom domu, pozvala policiju i prijavila učesnike zabave da pevaju četničke pesme i vređaju Hrvate.

Kao svedoke je uzela dvoje starijih ljudi, svojih komšija takođe hrvatskih doseljenika. S druge strane, optuženi su kao svoje svedoke predložili petoro mladih Hrvata koji su takođe učestvovali na toj proslavi: Dorijana Blaževića, Marina Blaževića, Dariju Čačić, Stjepana Zurta i Matea Jajčevića.


Reporter "Vesti" razgovarao je sa pojedincima iz te grupe, takođe većinom doseljenicima iz Bosne i Hercegovine. Nisu hteli da se fotografišu za novine ili, ali su bez imalo ustezanja demantovali svaku tačku optužnice.

OGORČENA NA KOMŠIJE: Danica Vrga
 


- Ne mogu shvatiti kako neko može tako da laže. Na taj način drugima nanosi zlo. Ako su Srbi pevali četničke pesme kako to onda da smo mi Hrvati zajedno s njima slavili do četiri sata ujutro - rekao nam jedan mladić hrvatske nacionalnosti, koji je zahtevao da do suđenja ostane anoniman.


Svirala se i pevala, prema njihovim rečima, turbo-folk muzika. Ističu da je vole jednako kao Srbi - još iz vremena dok su živeli u Bosni i Hercegovini. Ko je tada bio veoma mlad ili je rođen u Hrvatskoj ljubav prema toj muzici na njega su preneli njegovi roditelji. Kažu da im teško pada ova optužnica i zato što nemaju drugo mesto osim društvenog doma u Podgorju gde mogu da se zabave.


- Umesto da država rešava naše životne probleme odlučila je da nas krivično goni kako bi nam još više zagorčala život. Ako neko ovde raspiruje međunacionalnu mržnju onda upravo ovaj primer potvrđuje da to rade naši progonitelji. Nastavljaju samo ono što su i do juče radili - ogorčen je Siniša Damjanović činjenicom da ga hrvatska država u njegovoj 20 godini pod lažnom optužnicom tera na sud.
 

Klevete radi selidbe

 

- Često su mi druge komšije Hrvati govorili da gospođa Jozefa Džoja svim silama želi da ode iz ovog sela i smesti se u Vrginmostu. Tvrde da je to razlog njezine hajke na mog sina Vladu, snaju Seku i ostale koji su optuženi - komentarisala je za "Vesti" pozadinu ovog incidenta Danica Vrga.

 

Veličaju Pavelića bez kazne

 

- Upitajmo šta rade hrvatska policija i pravosuđe kada se pevaju pesme kojima se veličaju Pavelić i njegovi saradnici; kada pojedine ulice hrvatskih sela i gradova još uvek nose nazive ratnih zločinaca i kada se negiraju ili umanjuju zločini protiv Srba iz Drugog svetskog rata i građanskog rata - kaže Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji.

2024 © - Vesti online