Utorak 01.11.2011.
03:44
Vesti

Libija: Proizvodi se samo trećina nafte

Proizvodnja nafte, koja je tokom osmomesečnog građanskog rata bila gotovo zaustavljena, dostigla je 531.000 barela na dan, kazao je ministar finansija i ministar za naftu privremene libijske vlade Ali Taruni.

Kraj rata: U Misrati je uništeno - sve


 

Pre rata je Libija, članica OPEK-a, koja ima najveće rezerve nafte u Africi, proizvodila dnevno oko 1,6 miliona barela (jedan barel = 159 litara). Zvaničnici su očekivali da proizvodnja do kraja godine dostigne oko 500.000 barela na dan i da se na nivo od pre rata vrati do kraja iduće godine. Taruni je na sastanku u gradskoj skupštini Tripolija kazao da trenutni nivo produkcije "znači da se ide ispred plana".


NATO je sinoć u ponoć završio sedmomesečnu vojnu misiju u Libiji. Sve vazdušne akcije NATO-a nad Libijom su ovim prestale, a osoblje, koje je zbog njih privremeno raspoređeno u štab Alijanse u Napulju, vraća se redovnim dužnostima.

NATO porušio sve u Libiji

 

Prema podacima NATO zvaničnika, Alijansa je za sedam meseci u tom područiju izvela više od 26.000 borbenih letova. Navodno je uništila oko 5.900 vojnih meta.

 

Procenjuje se da je u napadima uništeno oko 1.000 tenkova, oklopnih vozila i teškog naoružanja koje je pripadalo vojnim snagama bivšeg libijskog režima. Pri tome je uništena komandna i kontrolna mreža Gadafijevih trupa.

 

Operacija "Ujedinjeni zaštitnik", kako je nazvana vojna akcija nad Libijom "jedna je od najuspešnijih u istoriji Alijanse", ocenio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

2024 © - Vesti online