Ponedeljak 31.10.2011.
19:19
B92

Studenti odblokirali Filološki fakultet

Gotova blokada Filološkog fakulteta

Na Filološkom fakultetu u Beogradu počinje redovno održavanje nastave posle dvonedeljne blokade zbog protesta studenata, koji su između ostalog tražili smanjenje školarina i da na budžetu studiraju svi koji imaju 48 poena.

"Svi pritisci su se pokazali nedovoljnima za prekid blokade, te je uprava Filološkog fakulteta pribegla upotrebi fizičke sile, kao poslednjem 'argumentu', pošto su neistine dekana Aleksandre Vraneš bile razbijene tokom njenog razgovora sa studentima na Plenumu", kaže se u saopštenju Plenuma.

Dodaje se da Plenum smatra da s obzirom da je protest na Filološkom fakultetu, koji je započet blokadom nastave 17. oktobra, bio miran, da je obnova nastave trenutno jedini način da se izbegne eskalacija konflikta.

"Ne želimo da kolege izlažemo fizičkom nasilju od strane profesora, posebno ne kada su oni već izloženi pljački i ekonomskim ucenama od strane Fakulteta i Univerziteta", kaže se u saopštenju.

Plenum naglašava da studenti u protestu ne odustaju od svojih legitimnih zahteva: ograničavanja visine školarine na svim državnim fakultetima na tri minimalne mesečne plate, statusa budžetskog studenta za sve one koji ostvare 48 ESPB, ukidanja rangiranja i vraćanja apsolventskog statusa, apsolventskog staža i apsolventskih ispitnih rokova za studente koji studiraju po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2006. godine, kao i smenu rektora Branka Kovačevića. 

Studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu nastavili su blokadu fakulteta, a u Novom Sadu danas je intervenisala i policija pošto su studenti koji blokiraju fakultet želeli da uđu u zgradu i pored zabrane.

2024 © - Vesti online