Ponedeljak 31.10.2011.
16:39
RTS

Saif al-Islam: Lažu, ne predajem se

Saif al-Islam negde u pustinjskoj nedođiji i nema nameru da se preda

Saif el-Islam rekao je da su spekulacije o njegovoj predaji deo propagandne kampanje. "Ne odustajemo, pobedićemo ili ćemo umreti", navodi se u poruci Gadafijevog sina, koju prenose arapski sajtovi.

Posle nekoliko dana intenzivnih nagađanja da bi Saif al-Islam mogao da se preda Međunarodnim krivičnom sudu, predstavici suda u Hagu saopštili su da raspolažu dokazima da je upravo on angažovao plaćenike koji su, na samom početku pobune, pucali na pristalice opozicije.

Glavni tužilac suda u Hagu rekao je pre nekoliko dana da je u indirektnom kontaktu sa Saifom, ali Gadafjev sin to demantuje. 

Istovremeno, nove libijske vlasti su saopštile da će insistirati da se Saifu al-Islamu sudi u Libiji, po libijskim zakonima, pa je s obzirom na to kako su skončali njegov otac i brat teško očekivati da bi se Gadafijev sin mogao predati bilo kome.

El-Islam se trenutno nalazi negde u pustinjskim nedođijama između Alžira i Nigera, ali se, kako stvari stoje, tu neće preterano dugo zadržavati, jer je Niger pod velikim međunarodnim pritiskom da ga uhapsi. 

Međutim, vlasti Nigera će se teško usuditi da hapse Saifa al-Islama jer se pretpostavlja da ga čuvaju Tuarezi, čija je pobuna u Nigeriji jedva zauzdana. Pretpostavlja se da će Saif al-Islam pokušati da se domogne Malija, odakle je i većina plaćenika koji su poslednjih nekoliko meseci ratovali za Gadafija.

2024 © - Vesti online