Ponedeljak 31.10.2011.
12:23
Vestionline

"Srbija na meti sistematske krađe indentiteta"

Ministar inostranih poslova: Vuk Jeremić
 

Jeremić je naglasio da svi znaju da se Srbi i Albanci ne slažu oko konačnog statusa Kosova.


"Želim, ipak, da budem vrlo jasan. UNESKO nije forum za politička neslaganja, neposredno ili preko punomoćnika", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da ojača napore za očuvanje baštine koja je ugrožena, jer je na Kosovu i Metohiji direktno pogođena takvim problemom. Ova teritorija, koja je pod administracijom Ujedinjenih nacija od 1999. godine, podsetio je Jeremić, dom je četiri spomenika kulturne baštine sa UNESKO liste ugroženih spomenika.

Srbija je, kao zainteresovana strana, odgovorna za njihovu zaštitu, naglasio je Jeremić, koji smatra da bi UNESKO trebalo da štiti i neguje kulturne identitete, a ne da bude saučesnik politizovanih pokušaja da se kreiraju novi.

U postkonfliktnim sredinama, poštovanjeg svačijeg identiteta preduslov je pomirenja, naglasio je Jeremić, dok negiranje nečijeg identiteta to onemogućava.

Na zasedanju Generalne skupštine UNESKO Jeremić je objavio kandidaturu Srbije, kao multikulturalne i multikonfesionalne demokratije, za članstvo u Komitetu UNESKO za svetsko nasleđe.

Izbor Srbije ojačao bi našu sposobnost da pomognemo zemljama u razvoju da modernizuju svoju politiku u oblasti zaštite baštine, kroz različite programe treninga u konzervaciji i restauraciji nasleđa, obrazložio je Jeremić.

Srbija bi, dodao je Jeremić, snažno zagovarala kredibilnu, reprezentativnu i izbalansiranu Listu svetske kulturne baštine, što bi nadalje ojačalo integritet UNESKO.


Jeremić je istakao da bi to ojačalo i napore da se podele najbolja iskustva i prakse u procesu pomirenja, u korist brojnih postkonfliktnih područja širom sveta.

U ime Srbije, dozvolite mi da zatražim od država članica podršku našoj kandidaturi za mesto u Komitetu UNESKO za svetsko nasleđe, zaključio je Jeremić.

2024 © - Vesti online