Ponedeljak 31.10.2011.
12:51
T. Zečević - Vesti

Ko je ukrao četiri milijarde evra?

Ovo udruženje je nedavno u Krakovu primilo nagradu Evropskog fonda za borbu protiv korupcije.

- Vlast, znajući šta je sve uradila zdravstvu, na sve načine odugovlači rasplet brojnih afera neprestano simulirajući borbu protiv korupcije. A EU i dalje sve češće i nervoznije traži objašnjenje gde su završile četiri milijarde evra donacija. Ili na koji način je utrošeno 12,5 miliona evra, traženih od EU i dobijenih 2009. isključivo za borbu protiv korupcije - otkriva dr Draško Karađinović, član ovog udruženja.

PROZVALI MINSITRE, SUDOVE TUŽILAŠTVO: Konferencija za štampu boraca protiv korupcije


Pošto je zaključilo da je sama država učestvovala u formiranju koruptivnih institucija, ovo udruženje otišlo je i korak dalje - imenovalo je institucije koje prikrivaju korupciju i pljačku u srpskom zdravstvu.


Predvodnik te kolone "prikrivača", prema njihovom uverenju, jeste Ministarstvo pravde, uz asistenciju Ministarstva zdravlja, zdravstvenih inspekcija, Komore lekara, tužilaštva i sudstva.


Da država na sve moguće načine preko poluga vlasti zataškava afere, udruženje pokazalo u slučaju Hitne pomoći.


- Pošto nije sam mogao da suzbije kriminal, pljačku, korupciju i trgovinu mrtvim dušama, tadašnji direktor dr Borko Josifovski javno je progovorio. Zbog "uznemiravanja javnosti" Tomica Milosavljević ga odmah smenjuje, a novopostavljeni direktor Hitne dao mu je otkaz. Krenuli su potom sudski sporovi koje je Josifovski sve redom dobio.

Na kraju i Ustavni sud Srbije potvrđuje da je Borko bio u pravu i pre dve godine naređuje njegov povratak u Hitnu. Zamislite, i pored te obavezujuće presude Josifovski je i danas bez posla, na ulici je - navodi prof. dr Dragana Jovanović, predsednica Udruženja lekara za borbu protiv korupcije.


Udruženje je otkrilo postojanje koruptivne koalicije iza koje stoje državni organi i visoki partijski funkcioneri. Ta koalicija je organizovana i povezana, a isisava budžetski novac preko javnih nabavki. U njoj učestvuju najviši i najniži državni službenici. Oni "gore" kupe glavni kajmak, ali i onima dole omogućavaju da uzmu manji, ali zadovoljavajući deo kolača.

Ispumpavanje para

 

Udruženje je navelo postojanje gomile institucija koje se tobože bore protiv korupcije, a preko kojih se ispumpava novac. U upravnim i nadzornim odborima zdravstvenih ustanova sedi oko 3.000 funkcionera i 345 direktora. Tu je još 300 zaštitnika prava pacijenata čija primanja zavise isključivo od direktora, kao i 350 inspekora. Srpsko zdravstvo je opterećeno sa još pet regionalnih i centralnom komorom. I sve one imaju sudove časti u kojima je zaposleno 350 ljudi, a tu je još više stotina gradskih sekretara zdravstva, što čini armiju činovnika od 5.000 ljudi.


Džipom protiv korupcije

 

- Posebnu krivicu za podivljalu korupciju snosi Agencija za borbu protiv korupcije, koja samo simulira tu borbu. Predsednica, kad je pritisnete argumentima, kaže da Agencija nema pravo da istražuje slučajeve, može samo da savetuje. Otuda nije ni čudno što ta i takva Agencija za tri godine postojanja nije otkrila nijedan slučaj, nije "obradila" nijednu aferu, ali je zato uspela da kupi džip i useli u prostorije od 1.000 kvadrata - kaže Miroslav Petrović iz udruženja Pravo na zdravlje.

2024 © - Vesti online