Nedelja 30.10.2011.
04:09
Vestionline

LDP i SPO: Proglas o evropskoj Srbiji

Vuk Drašković i Čedomir Jovanović
 

Na tribini u Beogradu, na kojoj su učestvovali i predsednik SPO-a Vuk Drašković i lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać, Jovanović je rekao da nije u pitanju koalicija, niti stvaranje izbornog programa, već da je reč o proglasu kojim se želi građanima uputiti "poruka ohrabrenja".


U proglasu će, kako je najavio, biti izložen program za "izvođenje zemlje iz izolacije i stvaranje moderne evropske države", istakao je Jovanović na tribini, na kojoj su učestvovali i pisac Svetislav Basara, istoričarka Latinka Perović i predstavnici nevladinih organizacija Borka Pavićević i Miljenko Dereta.
 

- U Srbiji je ugrožena evropska ideja. Treba da pomognemo Borisu Tadiću kao što smo mu pomogli 2008. kada smo za njega glasali uvereni da u njemu postoji potencijal za politiku koju u tom trenutku nije sprovodio. Ako može, dužni smo da pokušamo. Ako ne, neka se ne ljute drugi što mi više ne možemo da oklevamo i čekamo, da se predajemo i povlačimo pred onim što je uništilo sve oko nas - poručio je Jovanović i ukazao da će izbori "izgubiti smisao", ako se ne ojačaju demokratske vrednosti i ne odbrani evropska orijentacija zemlje.
 

Predsednik Srpskog pokreta obnove je rekao da je "vladajući patriotizam" u Srbiji odgovoran za tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazi, jer, kako je naveo, gura zemlju u izolaciju i svadja je sa najmoćnijim zemljama.
 

Prema njegovom mišljenju, Evropska unija bi pristala da Srbiji 9. decembra da status kandidata i datum početka pregovora o prijemu, ako bi vladajuća koalicija prihvatila deo plana Martija Ahtisarija o Kosovu, koji ne govori o statusu pokrajine.

2024 © - Vesti online