Subota 29.10.2011.
22:13
Beta

Tadić: Pomozite srpskom seljaku

Zna o čemu priča, pa obišao je useve: Boris Tadić sa poljoprivrednim proizvođačima
 

"Srbija nije dostigla svoje potencijale u poljoprivredi, mi danas imamo oko pet milijardi dolara bruto društvenog proizvoda u tom sektoru, a Holandija 62 milijarde dolara", rekao je Tadić u beogradskom Centru "Sava" pred 1.800 inženjera poljoprivrede koji su potpisali ugovore o radu s resornim ministarstvom.


Tadić je rekao da će inženjeri poljoprivrede morati u sredinama u kojima rade da obiđu svako domaćinstvo i da poljoprivrednicima pruže nova znanja kako bi bolje obradili svoja imanja i smanjili troškove proizvodnje.


"Uz državne subvencije i jasnu poljoprivrednu politiku, povećaćemo prihode u toj oblasti", rekao je Tadić i izrazio nadu da će u narednim godinama Srbija uspeti da udvostruči prihode od poljoprivrede.


On je rekao da će inženjeri poljoprivrede imati zadatak da nadležne državne organe obaveste o stanju domaće poljoprivrede i o tome koliko kvalitetno srpski seljaci obrađuju imanja i koliko primenjuju savremene metode u toj oblasti.


"Kada im budete davali savete o agrotehničkim merama, važno je da ljudima ukažete i na značaj osiguranja njihovih imanja kako ne bi zavisili od vremenskih neprilika", rekao je Tadić.


Predsednik Srbije poručio je i da Srbija mora da ulaže u sistem navodnjavanja i da podstakne ulaganje u poljoprivredu kako bi poboljšala uslove života na selu.

Garantovana plata - 40.000 dinara

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, svaki agronom će primati platu od 40.000 dinara uz dodatnih 18.000 dinara za sve one koji budu morali da rade van mesta stanovanja, a predviđen je i bonus od 20.000 dinara za one agronome koji budu imali bolje rezultate od planiranih.

2024 © - Vesti online