Subota 29.10.2011.
17:04
Beta

"'Arapsko proleće' primer borbe protiv korupcije"

"Brze reforme koje je pokrenulo 'arapsko proleće' stavile su borbu protiv korupcije u centar demokratizacije": Jurij Fedotov

"'Arapsko proleće' sa svojim kategoričnim odbijanjem korupcije treba da traje duže od samo jedne sezone. Njegove lekcije ćemo ignorisati na sopstveni rizik i opasnosti", rekao je Fedotov na zatvaranju četvrte Konferencije država potpisnica Konvencije UN protiv korupcije.

Fedotov je pozvao države učesnice da ulože više napora u prevenciju korupcije koja, po njegovoj oceni, predstavlja "ozbiljnu prepreku smanjenju siromaštva" u svetu.

Konvencija UN protiv korupcije, koju je potpisalo 155 država, jedini je međunarodni pravni instrument za borbu protiv korupcije.

Konvencija, koja je stupila na snagu u decembru 2005, obavezuje članice da spreče i sudski kažnjavaju korupciju, promovišu međunarodnu saradnju i unapređuju tehničku pomoć i razmenu informacija u privatnom i državnom sektoru.

Na konferenciji su učestvovali delegati iz 129 zemalja, kao i predstavnici društvenog sektora, međunarodnih organizacija, parlamenata, medija, agencija za borbu protiv korupcije i privatnog sektora.

Naredna konferencija održaće se 2013. u Panami.

2024 © - Vesti online