Subota 29.10.2011.
13:37
Beta

NATO može da deluje i bez UN

Može doći do situacija kada međunarodna zajednica ima legalne osnove da interveniše, uz podršku u povelji UN, bez rezolucije Saveta bezbednosti: Anders Fog Rasmusen
 

U intervjuu za danski dnevni list "Politiken," Rasmusen je ocenio da "može doći do situacija kada međunarodna zajednica ima legalne osnove da interveniše, uz podršku u povelji UN, bez rezolucije Saveta bezbednosti".

"To ne bi bila idealna situacija, ali smo to videli na Kosovu. Tamo je međunarodna zajednica intervenisala i ja smatram - posmatrajući u istorijskom svetlu - da su svi saglasni da je to bilo ispravno", kazao je generalni sekretar NATO-a.

On je dodao da ne želi da bude pogrešno shvaćen i ne "advokatiše za takav tip intervencija, pošto je najbolje imati podršku rezolucije Saveta bezbednosti".

"Ali, sa druge strane, to ne znači ni da će međunarodna zajednica sedeti skrštenih ruku i pasivno posmatrati dok se stanovništvo masakrira, dok se brutalno krše ljudska prava, ili čak vrši genocid", istakao je Rasmusen za "Politiken".

Anders Fog Rasmusen je ocenio i da je NATO operacija u Libiji, koja se završava u ponedeljak, "bila jedan veliki uspeh, sa 25.000 izvedenih letova i 10.000 izvršenih napada bombama, bez potvrđenih civilnih žrtava uzrokovanih od strane NATO-a".

2024 © - Vesti online