Subota 29.10.2011.
12:32
B92, Vestionline

Pikasove slike predate Švajcarskoj

Niko još nije priveden zbog ovih slika, čija se vrednost procenjuje na više miliona švajcarskih franaka, piše Danas, a prenosi B92.

Čaša i bokal
 

U policiji navode da se intenzivno analiziraju svi prikupljeni tragovi u ovom slučaju ne bi li se tačno rekonstruisalo kako su se ove slike našle u Srbiji, kojim kanalima i koje je trebalo da bude njihovo konačno odredište. Slike su pronašli pripadnici SBPOK-a u saradnji sa švajcarskom policijom. Spekuliše se da su slike pronađene

Pročitajte i ovo:

* Pikasa nije ukrao Srbin već Hrvat

* Srpski "spajdermen" otišao po jednu a ukrao pet slika u Parizu

u sefu u banci, ali i u stanu nekog srpskog privrednika. Pre više od dva meseca pripadnici SBPOK-a pronašli su osam umetničkih slika, vrednih deset miliona evra, od kojih su četiri ukradene takođe u Švajcarskoj.

Prema informacijama Interpola, države koje su najčešće mete pljački umetnina su Francuska, Poljska, Rusija, Nemačka i Italija. Najčešće se pljačkaju privatni kolekcionari, ali i muzeji i galerije. Vrsta ukradenih umetnina se razlikuje od države do države. U bazi podataka Interpola evidentirano je oko 30.000 ukradenih umetnina. Posebni odeljci Interpola se odnose na umetnine koje su ukradene u Iraku i Avganistanu, tokom i nakon sukoba na tim prostorima.

2024 © - Vesti online