Subota 29.10.2011.
10:49
Blic

HRT: Da li je Hitler progonio Jevreje zato što su bili Jevreji ili bankari?

Ruža Ištuk kriva što je pročitala antisemitsko pitanje

U emisiji "Puls Hrvatske" od 24. oktobra s temom globalnih demonstracija protiv bankara, Ruža Ištuk je kao novinarka-saradnik koja bira šta će ići u etar pročitala pitanje jednog gledaoca: "Znaju li uvaženi gosti da li je Hitler progonio Jevreje zato što su bili Jevreji ili zato što su bili bankari?".

Već u toj emisiji Bilić je reagovao i osudio pitanje. Kako je saopšteno iz uprave Hrvatske radio televizije (HRT), urednik Bilić će se u prvoj narednoj emisiji izviniti zbog propusta, iako se već u samoj spornoj emisiji ogradio od govora mržnje sadržanog u pitanju gledaoca.

"Novinarki Ruži Ištuk izrečeno je oštro upozorenje, pa je internim prerasporedom premeštena s radnog mesta u emisiji 'Puls Hrvatske'. Vršilac dužnosti urednika Informativnog programa Dražen Miočić zatražio je da se zbog teške povrede Etičkog kodeksa HRT novinarki Ištuk izrekne opomena pred otkaz", navodi se u saopštenju.

"HRT ne toleriše niti će tolerisati govor mržnje u vlastitom etru. Izražavamo žaljenje što je ovaj nenamerni propust, učinjen u emisiji koja se emituje uživo, izazvao toliko burne reakcije", zaključuje se u saopštenju. 

2024 © - Vesti online