Petak 28.10.2011.
22:02
Vestionline

Podrška povratku šerijata u Libiju

"Kuran je osnova i naš ustav mora da se oslanja na šerijat", skandirali su demonstranti okupljeni na Trgu oslobođenja odakle je sredinom februara pokrenut protest koji se pretvorio u narodnu pobunu kojom je svrgnut režim Moamera Gadafija.

Foto: Ilustracija

"Ovo je muslimanska zemlja i naš Ustav mora da odražava naša verska uverenja. Mi smo izveli revoluciju, a ne ljudi sa Zapada", izjavio je Ahmed al-Mograbi koji rukovodi molitvenim obredom u jednoj džamiji u Bengaziju.

Demonstranti tvrde da se šerijatsko pravo pod Gadafijem nije zvanično primenjivalo, ali se u njihovim kućama poštovalo, što znači da su se libijske žene "na to već navikle".

"U Libiji ima puno muškaraca od 30 pa i 40 godina koji još nisu oženjeni, a ima na hiljade udovica koje su izgubile muževe u ratu protiv Gadafija. One će takođe moći da započnu novi život", poručio je jedan od demonstranata aludirajući na poligamiju koja je dozvoljena u šerijatskom pravu.

U govoru povodom zvaničnog proglašenja oslobođenja Libije, predsednik Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdeldžalil je sa istog trga u Bengaziju poručio da će šerijatsko pravo biti glavni izvor za sastavljanje budućeg ustava.

2024 © - Vesti online