Subota 29.10.2011.
08:00
24sata.info, Vestionline

Beba treba da spava pored majke do treće godine?

Beba spava lošije ako nije uz majku, pa je zbog toga bebino srce pod stresom
 

Naime, pedijatri su otkrili da je zdravlje deteta, odnosno njegovog srca, puno bolje ako spava pored mame prve tri godine života. Ova ideja se naravno neće svideti mnogim roditeljima, jer to znači puno neprospavanih noći, ali doktor Nils Bergman je zaključio da beba spava lošije ako nije uz majku, pa je zbog toga bebino srce pod stresom.

Pedijatar Bergman sa univerziteta u Kejptaunu tvrdi da ta razdvojenost onemogućava zbližavanje mame i bebe, a u starijoj dobi vodi lošijem ponašanju deteta. On zato smatra da bi prvih nekoliko nedelja beba trebalo da spava na majčinim prsima, a zatim uz nju u zajedničkom krevetu.

U istraživanju je učestvovalo 16 beba i majki. Pokazalo se da je srce beba koje su spavale u svom krevetiću bilo tri puta opterećenije.

Na strahove o gušenju bebe i iznenadnih smrti koje su, prema nekim istraživanjima, bile češće kad su beba i majka bile zajedno u krevetu doktor Bergman kaže da su se takvi slučajevi događali, jer su majke bile neodgovorne u smislu "da su bile u alkoholisanom stanju ili pod narkoticima, a ne zbog toga što su bili zajedno".

2024 © - Vesti online