Petak 28.10.2011.
16:36
Srna

Romi tragaju za žrtvama iz Stare Gradiške

Predsednik Saveza Saša Mašić rekao je da je to dužnost prema njegovim sunarodnicima.

Iživljavanje Hrvata nad Srbima i Romima u ustaškom logoru Stara Gradiška

"Na sednici Skupštine opštine (Gradiška) govorio sam o masovnoj grobnici i uverio se da odbornici o tome veoma malo znaju. Dužni smo da odamo počast romskim žrtvama - deci, ženama, starcima. Neophodno je da se istina o stradanju Roma rasvetli i to smo zatražili od nadležnih institucija", rekao je Mašić tokom obilaska mesta gde se nalazi masovna grobnica.

Penzioner Mile Strunić, koji je u to vreme bio učenik, priča o odvođenju više od 700 Roma iz mesta Žeravice i Mokrice i ističe da pamti dramatične prizore koji su ga šokirali.

"Sa njima je bila i srpska porodica Pauković koja je tu živela. Njih su ustaše pohvatale i izgubio im se svaki trag. Romi su u logoru Stara Gradiška poubijani maljevima, jer su im lobanje bile razbijene", kaže on.

Prema rečima Strunića, posle nekoliko dana od odvođenja saznalo se da su Rome preterali preko mosta u Staru Gradišku, pobili i bacili u kanal Strug.

"Kada su partizanske jedinice na kraju rata ušle u to područje tela Roma u fazi raspadanja partizani su zapregama prevezli u Bosansku Gradišku. I sada zamišljam jezive prizore koje sam vidio kada su ih sahranili u veliku grobnicu pored muslimanskog groblja u parku", ispričao je Strunić.

Načelnik opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Branko Bjelovuk obećao je na sednici gradiške Skupštine opštine da će slučaju vezi sa masovnom grobnicom biti rešen.

"Postupiće se u skladu sa civilizovanim normama koje poštuju sve žrtve ustaških logora i minulih ratova", rekao je Bjelovuk.

2024 © - Vesti online