Petak 28.10.2011.
14:36
Beta

"Ne pristajemo na ukidanje Rijaseta"

Reis ul-Ulema Adem Zilkić
 

"Sve informacije koje posedujemo o sporazumu (o pomirenju) potiču iz medija. Mi drugih informacija o tome nemamo, niti nas je neko kontaktirao iz tima koji radi na sporazumu", rekao je Zilkić za agenciju beogradske agencije.

U Srbiji od 2007. godine deluju suprotstavljene Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, a koja priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH. Na pomirenju rade Turska i Rijaset BiH, a predlog sporazuma nije javno prezentovan.

Zilkić je ocenio da je "ideolog i kreator" sporazuma zapravo reis Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

"Zbog toga se Zukorlić oseća kao pobednik, jer Cerić odavno hoće da uništi Islamsku zajednicu Srbije i njen Rijaset. Kako čujemo iz medija, taj dokument predviđa gašenje Rijaseta, pa se zato Zukorlić verovatno oseća pobednikom", rekao je on.

"Ali, Rijaset Islamske zajednice niti su osnivali Cerić i Zukorlić, niti bilo koja gospoda koja kreiraju taj dokument, pa ga oni neće ni ukidati. Zato se Zukorlić raduje bez pokrića. To je prividna radost u odlazećem stanju", ocenio je Zilkić.

Zukorlić je juče u Novom Pazaru kazao da je pobeda njegove zajednice blizu.

Reis Zilkić je naveo da je njegova zajednica zainteresovana za sporazum i da traži da bude uključena u pregovore.


"U pregovorima ćemo, ako budemo uključeni, biti maksimalno kooperativni. Mi ne želimo da ukidamo nijednu instituciju, već da dođe do spajanja dve zajednice...Ali, ne verujem da će nas zvati u pregovore", rekao je Zilkić.

Reis Islamske zajednice Srbije putuje danas u Saudijsku Arabiju na hadžiluk.

2022 © - Vesti online