Petak 28.10.2011.
12:14
B92

"Samoopredeljenje i za Srbe"

Mapa Srbije sa sajta Vikipedije gde je Kosmet prikazan kao samostalna država
 



"Ako je princip samoopredeljenja naroda bio poštovan prilikom stvaranja Kosova, taj isti princip treba poštovati u odnosu na Srbe koji žive na severu Kosova", rekao je Rorabaker, koji će sa grupom kongresmena posetiti Beograd početkom novembra.


Pojašnjavajući svoju inicijativu o razmeni teritorija, Rorabaker je za "Glas Amerike" kazao da ona ne bi izazvala gubitak velikog broja stanovnika ni za jednu stranu i da bi obe bile na dobitku.

"Rešenje je vrlo jednostavno, jer u Srbiji postoji Preševska dolina u kojoj kosovski Albanci čine 90 odsto lokalnog stanovništva. Time bi se smanjile napetosti i ujedno povećala mogućnost saradnje dve strane", naveo je republikanski kongresmen iz Kalifornije.

Rorabaker je naveo da "ljudi koji se plaše da menjaju granicu u ovom slučaju nisu u pravu" jer tu nije reč o "otcepljenju naroda koji ne želi da živi na nečijoj suverenoj teritoriji".

Prema njegovim rečima, neophodno je naći rešenje koje će sprečiti izbijanje bilo kakvog novog rata na Balkanu, što bi bilo užasno za narode regiona i stvorilo nestabilnost u Evropi.

Rorabaker, takođe, smatra da rešenje za sever Kosova treba ostvariti pre povlačenja američkih trupa iz regiona, kao i da "američka i evropska diplomatija moraju da se suoče sa činjenicom da je status kvo neodrživ".

Republikanski kongresmen namerava da o toj temi razgovara sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini tokom posete regionu.

Delegacija američkog Kongresa posetiće od 5. novembra Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

2024 © - Vesti online