Četvrtak 27.10.2011.
20:27
Beta

25 Egipćana za jednog Izraelca

Grapel, koji ima dvojno američko i izraelsko državljanstvo, otprilike u isto vreme poleteo je avionom iz Kaira za Tel Aviv.

Foto: Ilustracija

Konvoj sa egipatskim zatvorenicima napustio je po podne izraelski zatvor Ela i uputio se ka granici s Egiptom na jugu Izraela, na osnovu dogovora o razmeni za Grapela, nakon što je proveo četiri meseca u zatočeništvu u Egiptu.

Egipćani su prešli u Egipat na graničnom prelazu Taba kraj izraelske luke Ejlat na Crvenom moru. Većina puštenih su beduini sa Sinaja koji su zatvoreni zbog krijumčarenja oružja i droge. Nijedan nije ubica, a trojica su maloletnici, ističu izraelski mediji.

Tri zatvorenika su već odslužila svoju kaznu, a petorica bi bila puštena krajem ove godine. Egipat je optužio Grapela za špijuniranje za vreme pobuna protiv bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Izrael i njegova porodica su, međutim, tvrdili da radi na legitimnom projektu pomoći u Kairu.

Kasnije je optužba protiv Grapela preinačena u huškanje na pobunu i oštećenje javne zgrade, što ukazuje na mogućnost da se ni u Egiptu nije čvrsto verovalo da je špijun. Grapel (27), rođen u SAD, nije krio činjenicu da je služio izraelsku vojsku za vreme rata u Libanu 2006. godine.

Kada je putovao u Egipat, postavio je svoju fotografiju u vojnoj uniformi na Fejsbuk stranici. Uhapšen je 12. juna. Njegovo hapšenje podstaklo je još veću zabrinutost da će se izraelsko-egipatski odnosi pogoršati posle zbacivanja Mubaraka.

Razmena između Egipta i Izraela usledila je nakon nedavne razmene stotina palestinskih zatvorenika za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita. I dok su patnje Šalita izazvale veliko saosećanje izraelskog naroda, ono što je Grapel doživljavao u Kairu nije ih toliko interesovalo, uprkos velikom pritisku SAD na Egipat da bude oslobođen.

Palestinska agencija Man javlja da će zauzvrat Vašington snabdeti Kairo avionom F -16. Veruje se da je Grapelovo puštanje dogovoreno u isto vreme kada i Šalitovo, što pokazuje da je Egipat sposoban da uspostavlja odnos sa Izraelom nalik na poslovan i da pokaže da je ostao uticajan, uprkos promeni vlasti, navode poznavaoci prilika. Planirano je da se Grapel poput Šalita sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom po dolasku.

2024 © - Vesti online