Četvrtak 27.10.2011.
17:52
Blic

Svađa u redu za svetu vodicu

Bez guranja, molim 

Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Kako bi osetili deo ovog velikog praznika, na stotine vernika strpljivo je satima čekalo u redu da uzme svetu vodu i uđe u kapelu kako bi čuli bar delić liturgije koju je služio patrijarh Irinej.

"Više od tri sata je prošlo od kako sam stala u red, a kako liturgija još traje, očekujem da ću bar još sat vremena da čekam da se približim kapeli. Dolazim već trideset godina i verujem da ona prava zaštitnica žena, pa mi nije problem da stojim u mestu na ovom vetru", rekla je sugrađanka Milica Jovanović.

Dok je veliki broj vernika pravio kolonu preko celog Kalemegdana, pojedinci su čučali u travi ispred crkve Ružice pokušavajući da nađu žito koje su sveštenici ranije bacili.

"Ako ste pravi vernik onda u crkvu idete redovno i ne morate da čekate satima, dovoljno vam je samo da ste u blizini kapele, pa da osetite svetost koju ima ovaj praznik i ovo mesto, pa makar i ne ušli unutra. Dok ostali čekaju, mi pokušavamo da nađemo tri zrna žita koje ćemo cele godine nositi u novčaniku i koja će nam obezbediti sreću i blagostanje", ispričala je Stana Milutinović.

Ipak, pored kapele Svete Petke, nagurani jedan do drugog kako bi došli do bočice svete vode, vernici nisu pokazali baš hrišćanski duh, pa su uz psovke i viku pokušali da se se proguraju preko reda. 

2024 © - Vesti online