Petak 28.10.2011.
08:00
24sata.info

Tamna materija izvor života u svemiru?!

Naša Galaksija: Mlečni put
 

Naučnici veruju kako je nevidljiva i još uvek nedefinisana tamna materija, za koju znamo da postoji zbog njenih gravitacijskih uticaja na galaksije, možda ključ za opstanak organskog života na planetima koji se nalaze na njenim zgusnutim područjima.

Pročitajte još:

1. Neobična Sunčeva oluja preselila polarnu svetlost

2. "Očekuje nas smak sveta, ali..."

3. Pokrenut najveći teleskop svih vremena

4. Gde je nestala anti-materija?

5. Saznajte kako bi izgledala smrt u crnoj rupi

6. Hoking dobio najluđu opkladu u istoriji fizike?

7. Pogledajte kako se rađa zvezda

8. "Božja" čestica možda ipak ne postoji

9. Antimaterija - enigma koja opseda čovečanstvo

10. Naučnici uspeli da izoluju antimateriju

Trenutni glavni kandidati za to što bi tamna materija mogla biti su masivne čestice, koje vrlo retko imaju interakciju sa normalnom materijom. Te čestice zapravo bi mogle da budu antičestice same sebi, što znači da se poništavaju prilikom sudara i pritom oslobađaju energiju.

Gravitacija neke planete  bi te čestice mogla da uhvati u svoje polje i pritom nakon njihovog sudara i poništavanja da zadržai oslobođenu energiju, koja bi zauzvrat mogla da greje tu planet, iako se ona nalazi predaleko od svoje zvezde koja bi trebalo da je zagreje, smatraju astrofizičari Den Huper i Džejson Stifen iz "Fermi National Accelerator" Laboratorija.

Huper tvrdi kako bi stenovite "super Zemlje", koje se nalaze u regijama svemira u kojima je tamna materija gušća, mogle da dobijaju dovoljne količine energije da imaju vodu na svojoj površini, čak i uz odsutnost dodatnog izvora toplote od zvezda.

Naučnici pretpostavljaju kako je tamna materija stotine do hiljade puta zgusnutija u unutrašnjim delovima Mlečnog puta, nego što je u Sunčevom sistemu. Dakle, zaključak naučnika jest da planete u potpunoj tami svemira greje tamna materija i da je ona ključ za eventualni život na takvim planetama. Štaviše, tamna materija planete na taj način može da greje trilionima godina, što je period koji je duži od životnog veka bilo koje zvezde.

2024 © - Vesti online