Četvrtak 27.10.2011.
10:02
Beta, Blic

Austrija: Može se naći rešenje za carinu na Kosovu

Mihael Špindeleger: EU ne želi da integriše nerešen teritorijalni problem
 

"Rešenje će verovatno morati da se traži u nekom drugom forumu pošto sadašnji dijalog između Prištine i Beograda nema mandat da razmatra to pitanje", rekao je Špindeleger za "Blic", a uoči dolaska u posetu Srbiji.


Na pitanje da li bi Austrija podržala novu međunarodnu debatu o statusu severnog Kosova, Špindeleger je odgovoriio da je Austrija uvek za to da se do rešenja dođe pregovorima ali da za takav dijalog treba da budu spremne sve strane.


"Bilo bi idealno imati konstruktivan dijalog između Prištine, Beograda i posebno Srba sa severnog Kosova, ali je za to potrebna volja sve tri strane da se angažuju u dijalogu i tragaju za praktičnim rešenjima za sva otvorena pitanja," rekao je austrijski vice-kancelar.


On je ocenio da je plan Martija Ahtisarija "još uvek najbolja osnova za kompromis", kada je reč o pravima Srba na Kosovu.


Špindeleger je rekao da EU ne traži nemoguće od Srbije na putu ka Uniji, ali da želi da vidi uverljiv dijalog sa Kosovom i brzu primenu sporazuma koji su do sada postignuti.


"EU ne želi da integriše nerešen teritorijalni problem" rekao je Špindeleger.


Špindeleger je rekao da se nada da će Evropski savet u decembru prihvatiti preporuku Evropske komisije za dodelivanje statusa kandidata Srbiji, ali je dodao da Srbija mora biti svesna da Unija neće žmurit na njene odnose sa Kosovom.

2024 © - Vesti online