Sreda 26.10.2011.
18:58
24sata.rs

Napravljen led u pustinji pomoću Sunca?!

Pogledajte kako izgleda led u sred pustinje
 


Konstrukcija ima oblik lista i zauzima oko 200 metara kvadratnih. Na njoj se nalaze solarni paneli, a ispod nje kondenzatori za hlađenje koji upijaju vlagu vazduha u pustinji i, čak i kada je najtoplije, stvaraju led u unutrašnjem delu ove konstrukcije.

Konstrukcija ovog umetnika bi trebalo da podstakne druge da inovativnim rešenjima odgovore na globalno zagrevanje i promenu klime.

- Dao sam im inspiraciju. Sad oni treba da smisle kako dalje.. Napraviti led u pustinji predstavlja pomeranje granica i otvaranje nekog novog sveta - kaže Verhegen.

Verhegenova skulptura je za sada samo serija grafikona i skica u njegovoj laboratoriji u gradiću u blizini Haga. On je testirao uz pomoć fena koji je simulirao povetarac u pustinji i osveživača prostorije koji je obezbeđivao odgovarajuću vlagu.

Jedna kompanija koja proizvodi frižidere i pravi klizališta je odlučila da u pustinji testira njegove principe pravljenja leda. Test bi trebalo da bude sporveden sledeće godine u jedoj od Afričkih zemalja na severu, a tek nakon toga će početi izgradnja ove masivne skulpture.

- Verhegenovo delo je na raskrsnici umetnosti i nauke. To je neverovatno, veoma neobično i uzbudljivo. Projekat pokazuje da u potpuno beznadežnim područjima možete proizvoditi nadu. Za sve postoje rešenja, a sve zavisi od ljudskog razmišljanja - kaže naučnik Andreas Skolosi-Nagi, rektor na UNESKO Institutu za obrazovanje o vodi.

Malo je verovatno, međutim, da će se ova ideja uskoro razviti do tog nivoa kako bi obezbedila vodu suvim područijima u svetu.

2024 © - Vesti online