Ponedeljak 28.12.2009.
12:03
E. V.

Hrvatski pravoslavci su Pavelićev izum

SPC protiv duhovnog terorizma: Mesić i episkop Fotije
 


"U NDH je 1942. godine zloglasni Ante Pavelić formirao tzv. 'Hrvatsku pravoslavnu crkvu' s ciljem konačnog uništenja Srba u Hrvatskoj, kao i Srpske pravoslavne crkve. Ova činjenica i pozivanje ovog udruženja na taj najmračniji period novije istorije Hrvatske izaziva veliku uznemirenost među vernicima i pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj", navodi se u pismu.
 

Vladike naglašavaju da duboko u sećanju srpskog naroda u Hrvatskoj još žive stratišta i jame nevinih, podsetivši na Jadovno, Glinu, kao i na najveći koncentracioni logor u ovom delu Evrope Jasenovac.
 

Otkud Tesla na sajtu

"Pored fotografije manastira Gomirje na sajtu ovog udruženja građana u osnivanju nalazi se i slika jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle, koji je, kao što je dobro poznato, bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika iz Smiljana Milutina Tesle. Kojim putem i iz kojeg razloga su ove fotografije postale zaštitini znak ovog udruženja uopšte nije jasno, pošto oni sami sebe u osnivačkom tekstu nazivaju Hrvatima pravoslavne vere", ističe se u pismu.

"Na tim mestima su stradali nevini ljudi samo zato što su bili pripadnici druge vere i druge nacije, a među njima svakako su bili najbrojniji pravoslavni Srbi. Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog vremena i te aveti iz prošlosti, onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira, već se pre nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje evropsku i demokratsku budućnost Hrvatske", kaže se u pismu.
 

Ako, bilo pojedinac ili neko udruženje građana, svoje postojanje temelji na negaciji drugog i drugačijeg, onda se, konstatuju vladike Gerasim i Fotije, to ne može nikako definisati osim kao "duhovni i kulturni terorizam" koji je zabranjen u demokratskoj Evropi.
 

U pismu se navodi da na sajtu ove zajednice u osnivanju, prvo što upada u oči jeste činjenica da oni bespravno koriste sliku srpskog pravoslavnog manastira Gomirje, koji su osnovali monasi iz manastira Krke 1600. godine i od tada je on duhovni centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara.

2024 © - Vesti online