Sreda 26.10.2011.
17:41
Beta

Srbi otvaraju puteve za Kfor

Kforu omogućen prolaz

"Realizacija plana počeće 27. oktobra u 9 časova i podrazumeva oslobađanje jedne saobraćajne trake na određenim putnim pravcima", kaže se u saopštenju predsednika četiri opštine sa severa pokrajine - Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica - posle sastanka sa Kforom.

Predsednici četiri opštine su istakli da očekuju da će o problemima u vezi sa funkcionisanjem Euleksa na severu pokrajine predstavnici misije Evropske unije razgovarati sa Vladom i drugim organima Srbije.

Sastanku u zgradi Opštine Zubin Potok nije prisustvovao komandant Kfora Erhard Drevs, ali su prisustvovali predstavnici Kfora, Euleksa i OEBS-a. Portparol Kfora Uve Novicki ranije je rekao da će današnji sastanak biti na "normalnom radnom nivou".

Novicki je podsetio da je stav Kfora bezuslovna sloboda kretanja za sve građane i međunarodne misije i naglasio da je tako zapisano i u mandatu koji ima Kfor, kao i u međunarodnim dokumentima koji se odnose na prisustvo međunarodnih snaga na Kosmetu.

Srbi su postavili barikade kod Jagnjenice i Zupča u opštini Zubin potok, na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu kod Rudara i na ulazu u Leposavić.

Na samim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji nema više barikada, jer je to proširena zona odgovornosti Kfora.

Srbi sa severa pokrajine su prihvatili da omoguće nesmetano kretanje Kfor, a spremni su da isto omoguće i Euleksu uz uslov da ne prevozi albanske carinike i policajce na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

2024 © - Vesti online