Sreda 26.10.2011.
15:26
B92

"Arapsko proleće" za nezavisno Kosovo?

Zamenik ministra inostranih poslova Vlade u Prištini Petrit Seljimi izjavio je za portal "SETajms" da "Kosovo želi da uspostavi diplomatske odnose sa novim vladama u arapskim zemljama koje su prošle kroz revoluciju", kao što su Egipat, Libija i Tunis.

"Arapsko proleće je bio važan trenutak jer je omogućilo otvoreniju raspravu ... u zemljama koje ranije nisu bile spremne da razmotre nezavisnost Kosova", kaže Seljimi.

Koliko njih zanima Kosmet?: Pristalice novih vlasti u Libiji

"Stvara se veliki zamah. Prvo je Organizacija islamske saradnje ovog leta pozvala sve islamske zemlje da priznaju Kosovo. Imali smo dve runde uspešnih međusobnih poseta sa Egiptom i imamo redovne kontakte sa tranzicionim vlastima u tim zemljama kako bimo ubrzali proces priznavanja. Optimisti smo da će se to desiti ubrzo nakon izbora ili konsolidovanja demokratskih institucija", izjavio je Seljimi.

Enver Hodžaj, ministar inostranih poslova u vladi Hašima Tačija, bio je prvi visoki zvaničnik iz jugoistočne Evrope koji je prošlog meseca posetio Egipat nakon obaranja predsednika Hosnija Mubaraka.

"Ta poseta je predstavljala prvi zvaničan kontakt između dve zemlje, pošto Kairo dosad nije hteo da čuje za samoproglašenu državu u Prištini", naveo je portal "SETajms", koji prenosi vesti i informacije o jugoistočnoj Evropi.

Posle izbora u Egiptu, koji treba da se održe krajem iduće meseca, lideri kosmetskih Albanaca se nadaju da će ih nova vlada priznati. Priština takođe teži da uspostavi bliske kontakte sa prelaznom vladom u Libiji.

Tokom posete Kairu, Hodžaj se sastao sa vodećim predsedničkim kandidatom, zvaničnicima sadašnje vlade i predstavnicima civilnog društva i verskih zajednica.

"Na sastanku sa ministrom Hodžajem rekao sam da će Egipat brzo priznati nezavisnost Kosova (posle izbora)", rekao je predsednički kandidat Amr Musa.

U Kairu se Hodžaj sastao i sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al Arabijem, koji je rekao da će postaviti pitanje priznanja na budućim sastancima Arapske lige.

2024 © - Vesti online