Sreda 26.10.2011.
13:12
B92

Priština planira akcije na severu

"Posle uklanjanja blokada prioritet će biti sprovođenje reda i zakona. Ljudi koji su počinili kriminalna dela i za koje postoji nalog za hapšenje biće izvedeni pred lice pravde", dodao je Redžepi.

Kfor u klin, Redžepi u ploču

On je najavio da će okončanje tekuće akcije za uklanjanje barikada na severu naseljnom Srbima pratiti dve nove i precizirao da su za drugu potrebne "plave uniforme", a treća je civilne prirode.

Redžepi je takođe rekao da će biti preduzete "nove akcije za uspostavljanje vladavine zakona na severu koje će pratiti akciju za deblokadu puteva", naglasivši da se one neće odlagati .

Samoopredeljenje: Sklanjajte i hapsite!

Pokret "Samoopredeljenje" zatražio je od poslanika kosovske skupštine da obaveže vladu da samoinicijativno krene u akciju ukljanjanja barikada na severu Kosova, nezavisno od planova Kfora i Euleksa, kao i da prekine razgovore sa Srbijom.

U objavljenoj deklaraciji poslanički klub pokreta "Samoopredljenje" u četiri tačke traži da se "institucije Kosova same angažuju na uklanjanju barikada na severu, da vlada prekine razgovore sa Srbijom i da proglasi nevažećim i neprimenljivim sve sporazume koji su do sada postignuti".

U zahtevu pokreta ističe se da kosovske institucije treba da se angažuju na "presecanju finansijskih izvora lokalnim strukturama Srbije, na hapšenju predsednika opština i da lokalne uprave budu raspuštene".

Kfor čeka "da zima uradi svoje"

Istovremeno, list "Zeri" prenosi da NATO snage na KiM nemaju nameru da insistiraju na uklanjanju barikada sa puteva na severu Kosova, opredeljujući se da nadolazeća zima učini svoje.

"Zima, kada se očekuje i hladno vreme i pad temperature, vidi se kao najbolja opcija kada će Kfor najlakše moći da ukloni barikade i to bez bilo kakvih mogućih žrtava”, navodi list pozivajući se na anonimne međunarodne zvaničnike.

2024 © - Vesti online