Sreda 26.10.2011.
12:34
RTS

Britanski specijalci "češljaju" libijsku pustinju

Poslednja velika drama građanskog rata u Libiji jeste lov na Seifa el Islama, sina Moamera Gadafija i čoveka koji je na sebe preuzeo ulogu osvetnika za brutalnu smrt oca i brata u ruševinama Sirta.

Seif el Islam je poslednji član porodice Gadafi, koji je u Libiji dočekao kraj rata, a nije ubijen. Trku ka granici Nigera predvode britanski specijalci SAS, ali i katarske specijalne jedinice. Podršku im pružaju avioni NATO-a i bespilotne jedinice, koje pokušavaju da lociraju konvoj od, kako se veruje, desetak vozila kojima Seif el Islam i još najmanje jedan zvaničnik Gadafijevog režima pokušavaju da se dokopaju Nigera.

Britanski obaveštajci veruju da je Gadafijev sin u poslednjih nekoliko dana više puta menjao vozila i rutu kako bi zavarao tragove.

Osim jurnjave po pustinji i nadgledanja iz vazduha, NATO prisluškuje sve komunikacije kako bi El Islama locirao, ukoliko upotrebi satelitski telefon. U ovoj operaciji koriste se i brojevi telefona, koji su pronađeni kod Moamera Gadafija, uključujući broj njegove ćerke Ajše, ali i nepoznate osobe iz Sirije.

Zadatak specijalaca, uz svu opremu i podršku novih vlasti, nije nimalo lak, jer moraju da zatvore granicu dugačku tačno 4.345 kilometara, koja se uglavnom proteže kroz nenastanjenu pustinju. Seifa el Islama, navodno, štiti pleme Tuarega, uz čiju pomoć je stigao skoro do same granice.

2024 © - Vesti online