Sreda 26.10.2011.
11:24 >> 11:35h
B92, Blic

Tadić: Srbija ne može bez Nemačke

Posle posete Nemačkoj, predsednik Boris Tadić danas boravi u Parizu, gde će učestvovati u radu foruma generalne konferencije UNESKO.

Iako u Srbiji posluje oko 360 nemačkih kompanija, u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse: Boris Tadić
 

Uprkos oscilacijama u odnosima dve zemlje, Srbija ne može da kreira svoj razvoj bez Nemačke, kazao je Tadić u utorak na drugom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i nemačke pokrajine Baden Virtemberg i ocenio da Srbija može da bude pouzdan partner te pokrajine i Nemačke u regionu.

"Ja sam uveren da privreda Baden Virtemberga, politička struktura, krugovi kulture, , naučni krugovi, mogu pronaći svoje kolege i partnere u Srbiji", poručio je Tadić i ukazao na zainteresovanost naše zemlje da privuče investitore iz te pokrajine.

Srbi i Nemci su, kako je konstatovao, proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse.

"Ne odustajemo od 'Mercedesa' "

"Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo 'Mercedes' u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i 'Mercedes' je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji", rekao je on.


Tadić je istakao i potencijale razvoja odnosa Srbije i pokrajine Baden- Virtemberg u oblastima kulture i nauke.


"Oko 700. 000 građana poreklom iz Srbije danas živi u Nemačkoj i svi oni govore nemački kao maternji jezik. To je 10 odsto stanovnika Srbije, to su ljudi koji nemačku kulturu nose u sebi i Srbiju cine bliže Nemačkoj", objasnio je on.

Đelić: Pet prioriteta u budućoj saradnji sa Baden-Virtembergom

Potpredsednk Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je kopredsedavao sastankom Zajedničke komisije, konstatovao je da je trgovinska razmena Srbije i Baden-Virtemberga iznosi oko 250 miliona evra. On je naveo pet prioriteta u budućoj saradnji Srbije i te nemačke pokrajine.


"Mi volimo da proizvodimo. 'Simens' proizvodi generatore u Subotici, 'Leoni' od 55 hiljada zaposlenih u Srbiji ima najproduktivniju fabriku. Vema pazimo na aspekat produktivnosti i znamo da moramo da budemo među najbojima u svetu", rekao je Đelić.


Srbiji bi, kako je dodao, od velike pomoći bile i investicije u oblasti infrastrukture, a na današnjem sastanku pažnja je usmerena na mogućnost izgradnje multimodalne luke u blizini Beograda. Treći prioritet su, prema njegovim rečima, obnovljivi izvori energije i čiste tehnologije, četvrti prioritet je bezbednost, a peti je saradnja u oblasti obrazovanja i nauke.


"Želimo da naučimo od majstora, a Baden-Virtemberg je jedan od majstora Evrope", zaključio je Đelić.

2024 © - Vesti online