Sreda 26.10.2011.
01:01
Večernje novosti

BiH: Poslanik sekao glave Srbima!

Zločini mudžahedina u BiH su dobro dokumentovani, ali pravda još nije zadovoljena
 

On je u utorak priznao da se vodi istraga i protiv njega, poručivši da zna svoju prošlost i da oni koji misle da ima i njegovih nečasnih radnji to treba i da dokažu.

Mehmedović je, zajedno sa ratnim komandantom u Tešnju Mustafom Cerovcem, na čelu liste na kojoj su devetorica koji se sumnjiče za odgovornost za zločin na lokalitetu Crni vrh između Tešnja i Teslića, kada su na svirep način odsecanjem glave života lišeni zarobljeni srpski vojnici. Blagoje Blagojević, Nenad Petković i Branislav Đurić su sa konjskom zapregom, raznoseći hranu vojnicima VRS na položajima, zalutali na neprijateljsku teritoriju, što je bilo kobno za njih.


Okružno tužilaštvo u Doboju je još 2005. godine od Centra javne bezbedosti iz ovog grada primilo prijavu i pokrenulo postupak protiv odgovornih za svirepo ubijanje srpskih vojnika i civila iz Tešnja i Teslića tokom ratnog perioda u BiH.
 

Ritualno ubijanje

Mudžahedini su odsečene glave srpskih vojnika Blagoja Blagojevića, Brane Đurića i Nenada Petkovića ritualno pokazivali na tešanjskoj kuli, pred zgradom MUP-a i pred kapijom svog logora u Jablanici, svedočio je Zoran Filipović.

U skladu sa preporukom Tužilaštva BiH i uputstvom Republičkog tužilaštva RS, dobojsko Tužilaštvo je prijave i predmet prosledilo državnom Tužilaštvu BiH. Prijave se odnose na počinjene ratne zločine protiv najodgovornijih lica u SJB Tešanj i komandi Operativne grupe "7-jug" Armije BiH, koja je od 1992. do 1995. godine delovala na tom području.


Prijava je podnesena još protiv sedam osoba iz sastava mešovite vojne formacije sastavljene od pripadnika Armije BiH i plaćenika iz Saudijske Arabije, Sudana, Palestine, Bahreina i Egipta. Kamp za njihov prihvat i obuku pod nazivom "El Mudžak", navedeno je u prijavi, nalazio se u naselju tešanjske opštine Jablanica.


O odsecanju glava Blagojevića, Đurića i Petkovića na Crnom vrhu naša i svetska javnost, pa i Tribunal u Hagu, upoznati su još pre 13 godina. Činilo se da će pravda te 2005. godine doći po svoje, ali se to nije desilo sve do sada.

2024 © - Vesti online