Utorak 25.10.2011.
21:34
Vestionline

Tadić: Nema razvoja bez pomoći Nemačke

Boris Tadić: Želimo da dovedemo Mercedes u Srbiju
 

"Naši odnosi su kroz istoriju imali oscilacije, ali, uveren sam da Srbija ne može kreirati svoj razvoj bez Nemačke. Isto tako sam uveren i da Srbija može biti pouzdan parter Baden-Virtemberga i Nemačke u svom delu Evrope", rekao je Tadić.

"Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo ''Mercedes'' u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i ''Mercedes'' je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji", rekao je Tadić.

Srbi i Nemci su, kako je konstatovao, proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse.

Predsednik Tadić je istakao i potencijale razvoja odnosa Srbije i pokrajine Baden- Virtemberg u oblastima kulture i nauke, s obzirom da veliki broj Srba živi i radi u toj nemačkoj pokrajini.

Potpredsednk Vlade Srbije Božidar Ðelić, koji je kopredsedavao sastankom Zajedničke komisije, konstatovao je da je saradnja sa Baden-Virtembergom značajna ali da je daleko ispod potencijala.

Ðelić je precizirao da trgovinska razmena Srbije i te nemačke pokrajine iznosi oko 250 miliona evra, ali da je deset puta manja od razmene koju Baden-Virtemberg ima sa Slovenijom.

2024 © - Vesti online