Utorak 25.10.2011.
20:55
Vestionline

Drevs neće sastanak sa Srbima

Erhard Drevs: Kfor je jasno izneo svoj stav
 

"General Drevs se do sada u više navrata sreo sa predsednicima opština i jasno je izneo svoj stav. Sutrašnjem sastanku on neće prisustvovati, pre svega i zbog drugih termina koje ima", objasnio je portparol Uve Novicki.


Novicki je podsetio da je stav Kfora - bezuslovna sloboda kretanja za sve građane i međunarodne misije i naglasio da je tako zapisano i u mandatu koji ima Kfor, kao i u međunarodnim dokumentima koji se odnose na prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Novicki je istakao da će sutrašnji sastanak biti, kao i svake srede, radni.

Predsednici četiri opštine na severu Kosova obavestili su danas komandanta Kfora da su spremni da u najkraćem roku obezbede slobodu kretanja za pripadnike te vojne misije.

"Nakon sastanka sa predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem predsednici četiri opštine sa severa Kosova su spremni da u najkraćem roku obezbede slobodu kretanja radi normalnog snabdevanja vojnika Kfora", navodi se u pismu upućenom generalu Drevsu.

U pismu Drevsu se predlaže da se tehnički detalji odrede na sutrašnjem koordinacionom sastanku, 26. oktobra u Zvečanu.

Novicki je takođe rekao da su jedinice Kfora uklonile dve barikade na samom prelazu Brnjak, i da su juče preuzele i treću, nedavno uspostavljenu, koja se nalazi na oko 600 metara istočno od prelaza.

Administrativni prelaz Brnjak, koji kontroliše Kfor, je prema njegovim rečima funkcionalan, ali problem za saobraćaj predstavlja barikada koja se nalazi na ulazu iz centralne Srbije.

2024 © - Vesti online