Utorak 25.10.2011.
20:37
Beta

Nema dogovora za spas evrozone

Traži se rešenje za spas evrozone
 

Zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman rekao je agenciji AP da ključni elementi plana neće biti spremni za samit lidera EU koji treba da se održi sutra. Sastanak ministara finansija EU, koji je trebalo da se održi neposredno pred samit, otkazan je.

Iako će samit sutra biti održan, lideri EU neće moći da predstave konkretne zaključke niti detalje o sprovođenju plana, jer oni nisu usaglašeni.

U EU postoji nejedinstvo oko mera koje treba preduzeti za obuzdavanje krize, a sve veće nezadovoljstvo prisutno je i među članicama Unije koje nisu deo zajedničke monetarne unije.

Zbog toga 10 država koje ne koriste evro, ne žele da potpišu plan kojim se banke u Evropi primoravaju da podignu udeo u kapitalu u evrima, insistirajući da bude otkazan sastanak ministara finansija EU, rekao je evropski zvaničnik.

Drugi zvaničnik naveo je da se takođe čeka na Italiju da preduzme konkretne mere u kontroli svog spoljnog duga i podizanju privrednog rasta.

U evrozoni tvrde da su države spremne da preuzmu na sebe gubitke od 60 odsto od gubitaka na državnim obveznicama Grčke, ali banke i privatni sektor koji je takođe uključen u pregovore, ne žele da u tome učestvuju dobrovoljno i da podnesu deo tereta.

Ukoliko bi banke bile primorane da prihvate gubitke zbog Grčke, to bi moglo da izazove velike poremećaje na tržištu.

2024 © - Vesti online