Utorak 25.10.2011.
18:30
Vestionline

Tači: Barikade uskoro padaju

Hašim Tači: Beograd negativno utiče na Srbe na severu
 

Tači je u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA ocenio da su protesti i barikade protiv postavljanja kosovskih carinika na dva prelaza samo "posledica prevare i lažnih obećanja Srbije".


On je kritikovao sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića sa predsednicima opština sa severa Kosova i dodao da je politika Beograda na severu Kosova "pretnja suverenitetu Kosova i nije primer dobrosusedstva".

Kosovski premijer je izrazio uverenje da će barikade na severu Kosova biti veoma brzo uklonjene i "nakon dvanaest godina haosa i anarhije uskoro će nastupiti vladavina prava".

Tači je takođe poručio da su protiv lica koja su kriva za trenutno stanje na severu Kosova raspisane međunarodne poternice i da će morati da odgovaraju pred sudom.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, on je rekao da je razlika "između Prištine i Beograda u tome što su kosovske vlasti jako razumne i kreativne, a Beograd želi da sedi i diskutuje, a nikada ne primenjuje stvari“.

On je izrazio nadu da će Beograd u bliskoj budućnosti priznati Kosovo i ukazao da promena granica ili otcepljenje teritorija u zamenu za priznavanje ne dolazi u obzir.

Kada je reč o istrazi tima EU o trgovini ljudskim organima, u kojoj se pominje i njegovo ime, on je kazao da "će pravosuđe dobiti punu podršku i da će vlada tesno sarađivati sa tim organima".

"Mi nemamo šta da krijemo i politika ne treba da se meša u ovaj proces“, dodao je on

2024 © - Vesti online