Utorak 25.10.2011.
13:15
Beta

EK: Promeniti tarifni sistem za struju

Srbija mora da uloži dodatne napore da bi se uskladila sa evropskim standardima u oblasti energetike
 

Ocenjeno je da će Srbija će morati da uloži dodatne napore da bi se uskladila sa evropskim standardima u oblasti energetike, a među konkretnim problemima su i teška finansijska situacija u Srbijagasu i de fakto monopol EPS-a, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Novi zakon o energetici je, kako se ističe, u velikoj meri usklađen sa standardima EU. Glavni nedostatak u domenu tržišta struje je to što svi potrošači koji imaju priključak mogu da se snabdevaju po regulisanim tarifama do kraja 2013. godine. Ističe se i da je tržište struje zvanično otvoreno od februara 2008. godine za sve potrošače osim za domaćinstva, što znači za 47 odsto tržišta, ali da u praksi niko nije promenio snabdevača.


"EPS de fakto ima monopol zbog toga što su cene i dalje regulisane, daleko ispod tržišnih", navodi se u izveštaju i dodaje se i da cene treba da odražavaju troškove i da je to, uz garantovanje nezavisnosti Agencije za energetiku Srbije, od ključnog značaja za pravo otvaranje tržišta i privlačenje neophodnih investicija.

Srbija ometa učešće Kosova

Kada je reč o odnosu sa Kosovom, navedeno je da Srbija ometa učešće Kosova u regionalnim mehanizmima za planiranje i naplatu tranzita struje u okviru Sporazuma o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope. Podseća se da je Sekretarijat Energetske zajednice ovog meseca u Obrazloženom mišljenju procenio da Srbija nije ispunila obaveze Sporazuma o energetskoj zajednici u oblasti pristupa mrežama za prekotraničnu trgovinu strujom. Reč je o naknadi kosovskoj prenosnoj mreži KOSTT koja je nadležna za teritoriju Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244. U domenu odnosa sa Kosovom, navedeno je i da na severu Kosova bez dozvole radi ogranak Elektromreže Srbije (EMS).

2024 © - Vesti online